Vuurwerk is toxic masculinityDit is een mooie ondertitel
Nog even over dat vuurwerk. Het Nederlandse journaal pakte gisteren uit met een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Vorig jaar waren dat er 1212, dit jaar – hoezee – slechts 1162. Ik hoor toch vooral dat we nog steeds met zijn allen fan zijn van een traditie die iedere keer meer dan duizend slachtoffers maakt. Als ik een land was, ik zou me diep schamen.
Doden en gewonden, afgerukte ledematen, milieuvervuiling, vogels die sterven van de honger omdat ze hun territorium ontvluchten, angstige huisdieren, stank, lawaai, hier een ontploffing, daar een dak in de fik. Als je een feestconcept zou pitchen met dit soort nevenverschijnselen, dan loop je het risico dat je gecolloqueerd wordt.
Ik hoef al die kwalijke gevolgen niet meer te benoemen, we zien allemaal wat er gebeurt. Als je nog steeds het afsteken van vuurwerk verdedigt door te lallen dat ze gofferdomme vamme tredities motte blijve, dan ben je een egoïstische lul. Als je naar de statistieken kijkt, is de kans bovendien groot dat je een mannelijke egoïstische lul tussen de 18 en 35 bent. En je verpest het feest voor iedereen.
Ik durf tijdens de jaarwisseling mijn huis niet meer uit. Ik wil mijn poezen geruststellen, en ik wil de brandweer kunnen bellen als mijn dak in de hens vliegt. Mijn lief en ik zijn heel goed in het bouwen van knusse feestjes, maar de feestelijkheid lijdt elk jaar weer een beetje onder dat egoïstische geknal. Dit jaar vond ik voor het eerst woorden voor het gevoel dat tijdens oudejaarsavond aan mijn schouders trekt: ik voel me geïntimideerd.
We weten allemaal dat vuurwerk geen goed idee is, we kunnen allemaal een hele hoop argumenten opsommen. Er is een groot draagvlak voor verbod en handhaving. En toch laten we ons elk jaar weer intimideren door een hoop jonge egoïstische mannen zonder empathie die ten koste van iedereen stoer lopen te doen. Vuurwerk is toxic masculinity. Weg ermee.