• Wannes Daemen

Nacht­schade

Ik heb tomaten geplant in een tuin waar slakken de baas zijn. Op het internet lees ik dat slakken geen toma­ten­planten lusten, maar ook dat The Adven­tures of Pris­cilla, Queen of the Desert de favo­riete film is van Tom Van Grieken. Ik weet niet wat ik nog moet geloven tegenwoordig.

Ik had een afdakske gebouwd om de toma­ten­planten droog te houden, het zou stom zijn om dan geen tomaten te planten. Bovendien stonden de jonge plantjes al weken op mijn ven­sterbank uit hun kluiten te groeien. Op zeker moment moet ge uw kin­deren toch de straat op sturen, voor ge het weet staan ze te puberen op uw ven­sterbank. Ik heb zo al genoeg aan mijn hoofd.

Mijn lief noemt het afdakske lief­kozend de bus­halte. In de bus­halte staan nu een paar ziel­to­gende toma­ten­planten in een bedje van stro, geflan­keerd door een schaaltje bier uit de Aldi. Ze wachten op de bus die zomer heet. Dat wachten is weinig suc­cesvol, zo heeft de Green Zebra al het loodje gelegd onder een deken van slijm­sporen. Ook de Mira­belle Blanche laat depressief de bla­deren hangen onder het gewicht van de wanhoop. Ik kruis mijn vingers voor de pruimtomaten.

Elke ochtend ga ik op wandel in de tuin, en neem ik de nacht­schade op. Het is een slakveld. Om te bekomen rust ik uit in mijn bus­halte, en spreek de dappere tomaten moed in. Hou vol, kame­raden. Die slakken moeten ook eten. Als er niks aan uw bla­deren knabbelt, zijt ge geen onderdeel van het eco­systeem. Ga weg, roepen de tomaten. Met uw woord­spe­lingen uit de Aldi. Gij ligt ’s nachts warm in uw bed, onno­zelaar. Laat ons gerust. Er komt hier geen bus, pias.

Ik heb geen zin in pube­rende tomaten, en trek me terug in mijn warme huis. Een fletse voor­jaarszon schijnt op de lege plek op de ven­sterbank. Ik vul het stem­for­mulier in dat de Bel­gische ambassade mij toe­stuurde. Als het niet regent, doe ik het zometeen nog op de post. Alvast één stem die niet naar de fas­cisten gaat. Verder hou ik mijn mond en wacht ik op de bus die zomer heet.

Nachtschade

PS Ik heb een boek gemaakt. Alle info via deze link.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *