• Wannes Daemen

Linkse traantjes

Zondag wordt een his­to­rische dag voor België. Het zal geen ver­rassing zijn, want we kennen de pei­lingen. En al zijn het slechts pei­lingen, de winst voor rechtse par­tijen zal niet klein zijn. De toe­komst is con­ser­vatief en donker, en dat geldt niet alleen voor het land van Merckx en Mag­ritte. Ik heb zin om stil in een hoekske te gaan zitten huilen. Wel­licht roep ik dan hoon­gelach over me af van het online voetvolk van die rechtse par­tijen. Zij hebben ooit een term bedacht om te spotten met het ver­driet van pro­gres­sieve geesten in een con­ser­va­tieve wereld. Linkse traantjes.

Als Nederbelg weet ik sinds kort wat er met een land gebeurt als extreem­rechts de ver­kie­zingen wint. Voor heel veel burgers voelt zo’n over­winning als een legi­ti­matie. Dis­cri­mi­natie wordt weer gewoon een mening, en die mening hoeft ge niet voor uzelf te houden. De slogans van rechtse lul­buffels worden vrij­brieven om meer dan ooit racis­tische, sek­sis­tische of transfobe shit te ver­kon­digen. Ik vind dat als gepri­vi­le­gi­eerde witte man al om te huilen, en ik ben niet eens het doelwit van discriminatie.

De propaganda-machine draait op volle toeren. Neonazi’s schuiven bij aan talk­show­tafels, de gazet geeft podium aan fas­cisten, en de zoveelste opi­nie­maker heeft het lef om de gen­de­ri­den­titeit van iemand anders te beoor­delen. Ge weet hoe het werkt. Hoe media zonder visie of rug­gen­graat al jaren mee­helpen om de vreem­deling te demo­ni­seren en extreem­rechts salon­fähig te maken. En zie daar, het is ze gelukt. Maandag staat in de gazet als vanouds weer de hypo­criete vraag hoe het allemaal toch zover is kunnen komen. Het is om te janken.

In mijn hoofd is het donker en koud, en ik voel enkel wanhoop voor wat ons te wachten staat. Die pro­gres­sieve en inclu­sieve samen­leving waar ik van droomde zal er voor­lopig niet komen. Ik kruip in een hoekske en ik huil. Aan de andere kant van mijn hoekske staan Vlaams Belangers mij uit te lachen, uit hun open­staande gulp wap­peren rechtse slogans. Linkse traantjes, boehoehoe.

Ik neem een bokaal en vul hem met mijn tranen. Ik doe er een deksel op en zet hem tussen de andere potten in mijn voor­raadkast van traantjes en geween. De wereld heeft er niks aan, en in mijn eentje zal ik deze dystopie niet kunnen stoppen. Maar god­ver­domme België, dom con­ser­vatief klo­teland. Zolang ik leef, zal ik mijn voorraad gebruiken om er mijn pen in te dopen, om de rech­terkant van de samen­leving te voorzien van scheld­woorden en sub­ver­si­viteit. Lach maar om mijn linkse traantjes. You ain’t seen nothing yet.

Linkse traantjes

PS Ik heb een boek gemaakt. Alle info via deze link.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *