• Wannes Daemen

Over egoïsme

Wat een schoon woord, denkt ge. Egoïsme! Als onver­valst egoïst vindt ge dat mis­schien wel het schoonste woord aller tijden. Het liefst zoudt ge ook openlijk ego­ïs­tisch door het leven willen gaan. Dat is niet zo een­voudig. Mensen blijken moeite te hebben met egoïsme. Doe maar niet, zeggen ze. Altruïsme kan ook. Of solidariteit.

Merde, denkt ge. Moei­lijker dan ge dacht. Maar ge geeft niet op. Ge bedenkt een plan. Egoïsme is prima, zegt ge. Ik geloof in de kracht van egoïsme. Dat is mijn slogan. Maar enfin, zeggen de mensen. Egoïsme is helemaal niet prima. Wat zegt gij nu.

Merde, denkt ge opnieuw. De mensen zijn niet van gis­teren. En ge bedenkt opnieuw een plan. Ge trekt een don­ker­bruin kostuum aan en ge zoekt naar nieuwe woorden. Ge bedenkt een nieuwe slogan. Soli­da­riteit is stom, zegt ge. Altruïsme? Maakt alles kapot. En de mensen halen hun schouders op. Doe niet onnozel, zeggen ze. Kwibus.

Maar ge houdt vol. Soli­da­riteit is stom. Overal waar ge komt, ver­kondigt ge uw don­ker­bruine bood­schap. En ge vindt mede­standers. Don­ker­bruine mede­standers die u vanalles influis­teren. Soli­da­riteit is ver­sleten, zeggen ze. Zo noemen wij ego­ïsten dat niet meer. Hier hebt ge een beter woord. Korter ook. Mak­kelijk te ver­kopen. Het begint met een w en het eindigt op oke.

En ge juicht. Non­dedju wat een goed woord. En hop, weer een nieuwe slogan. Beste mensen, roept ge luid. Woke is stom. Weet ge het al? Woke. Stom. Woke woke woke. Stom stom stom. Er staat schuim op uw bakkes. En de mensen zijn het beu. Zijt ge daar weer, zeggen ze. Ge zijt nog steeds een egoïst, geca­mou­fleerd of niet. Met uw vier­let­ter­woord. Zijn er nog andere letters die ge kent? Paljas.

Merde, denkt ge weer. Maar wacht. Ik zal ze hebben. Ik ken veel meer letters. Ik ken er zoveel dat ik een boek ga schrijven. Een boek over soli­da­riteit. Of nee, over woke. Over hoe lief zijn voor elkaar de wereld kapot maakt. En ge gaat zitten schrijven. Met uw ego vol van letters en uw drang naar openlijk egoïsme gaat ge aan de slag. En ge schrijft zowaar een heel boek met letters en woorden en zinnen, een heel boek schrijft ge vol. Een heel boekwerk schrijft ge vol van voor tot achter alleen maar om te zeggen hoe stom dat is, woke. Woke is stom. Weet ge het al? Woke. Stom. Woke woke woke. Stom stom stom. Blad­zijden achter elkaar. Woke. Stom. Woke. Stom. Schuim op uw bakkes, stoom uit uw oren. En uw don­ker­bruin manu­script wordt nage­lezen en gecor­ri­geerd en een redacteur sug­ge­reert een inleiding. Mis­schien op voorhand efkes uit­leggen? Van woke? Dat dat gewoon het­zelfde is als solidariteit?

Nee zot, zegt ge. En ge ont­slaat uw redacteur. Niks soli­da­riteit. Egoïsme!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *