• Wannes Daemen

Een mees in mijn kruin

Vandaag schonk ik mijn lichaam aan de weten­schap. Dat wil zeggen: een klein deel van mijn lichaam. En met weten­schap bedoel ik het lokale veld­on­derzoek dat de huismuze en ikzelve in het voorjaar uit­voeren in eigen tuin. Oftewel: wij staren door het raam en bewon­deren de natuur. Daar worden we slimmer van.

Mijn haren bleken te lang. Ik begon er lang­zaamaan uit te zien als Mel Gibson in The passion of the christ, dus besloot ik mijn win­ter­vacht af te schudden. Ik nam de ton­deuse ter hand en schoor al wat over­tollig was van mijn hoofd. Toen ik klaar was, bor­stelde ik alles netjes bij elkaar. Met stoffer en blik in de aanslag moest ik plots denken aan een foto die ik laatst zag, van iemand die de haren van katten in bomen hing, zodat de buurt­vo­geltjes luxueuze nesten zouden kunnen bouwen. Ik maakte de Bal­drick in mezelf wakker, en bedacht – met hulp van Maartje – een cunning plan.
A cunning plan

A cunning plan

Met was­knijpers beves­tigde ik enkele plukken van mijn gol­vende lokken aan een oude plastic bak. In de bak gooide ik wat zaden en pitten om onze gevleu­gelde tuin­be­woners in de juiste richting te lokken. Omdat we de laatste dagen al vaak een stel­letje mezen (ver­moe­de­lijke familie van de klinkmees) af en aan hadden zien vliegen naar één van de nest­kasten aan de muur, zette ik de bak op een stra­te­gische plek onder hun aan­vlieg­route. Het aftellen kon beginnen.

Ik twij­felde of het zou lukken, omdat mijn lokken – golvend of niet – bij­lange niet zo zacht zijn als die van een poes. Bovendien is het een heel raar idee. Wie wil er nu haren van een wild­vreemd iemand in zijn bed? Wie weet vinden Meesmans en zijn vrouw het heel erg vies? Wanneer had ik voor het laatste gedoucht? En vindt zo’n vogel dat belangrijk?

Edoch! Slechts enkele uren later ver­dween alle twijfel als sneeuw voor de zon! Want het cunning plan lukte! Over enkele weken vliegen er jonge meesjes door onze tuin die groot­ge­bracht zijn in de win­ter­vacht van ondergetekende.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *