• Wannes Daemen

Deze week in mijn oor (3)

Vandaag moet ik een bro­chure van 80 blad­zijden druk­klaar maken, mijn lief moet er een column uit­persen, en bij de buren worden nieuwe ramen gezet. Er wordt met andere woorden overal vrolijk gewerkt, maar toch wenste ik dat de buren een ander huis hadden gekozen om nieuwe ramen te zetten. Want hun nieuwe ramen zijn niet van pluche, en de werklui die het boeltje komen instal­leren zijn geen ninja-krijgers met rub­beren gereed­schap. Jammer.

Plaat van de week

Black Flower | Artifacts

Ik zet de muziek dan maar wat luider en vertel jullie wat ik de afge­lopen week heb ontdekt. Het is een groepke, ze komen uit België, en ze doen van jazz en afrobeat. En ze heten Black Flower. Ter ken­nis­making: ziehier een clipke uit VPRO’s Vrije Geluiden. Een heerlijk relaxte maar vir­tuoze deun.

 

Ik ont­dekte in eerste instantie hun laatste album, Arti­facts, en ik was onmid­dellijk ver­kocht. De geest van Fela Kuti, de touch van Mulatu Astatke, en het sur­re­a­lisme van STUFF. Een com­bi­natie om al mijn duimen en vingers bij af te likken. Ik wou dat ik meer duimen en vingers had. Ik ben altijd al dol geweest op Afri­kaanse jazz – en aan­ver­wanten – en hoe daar in veel gevallen veel meer rauwe emotie in zit dan in vele wes­terse of blanke of New Yorkse of Europese jazz. Luister – bij­voor­beeld – naar alle platen van Fela, of naar die van zijn zoon Femi Kuti. Luister naar Ebo Taylor. Ontdek Kippie Moe­ketsi en Moses Khumalo. Luister zeker ook naar Mulatu en kijk en passant naar Broken Flowers, een pareltje van Jim Jar­musch met de onver­be­ter­lijke Bill Murray. 

Naast al die authen­tieke Afri­kaanse knakkers, zijn er ook een hele hoop inter­na­ti­onale acts die – op zijn minst – zwaar geïn­spi­reerd worden door het zwarte con­tinent. Dat levert vaak fan­tas­tische muzikale kruis­be­stui­vingen op. Maak kennis met Yusef Lateef, Anti­balas, of The Black Jesus Expe­rience. Ga op zoek naar The Heli­o­cen­trics of het Neder­landse Jungle By Night. Mijn god, wat zou ik Jungle By Night graag elke dag opnieuw ont­dekken. Er is zelden zoveel dansbare en zomerse energie uit Nederland geknald als dat moment dat Jungle By Night boven de doopvont werd gehouden. Luister eender welke plaat van dit col­lectief, en ge zult het u – onbe­dwingbaar heup­wiegend – nimmer beklagen.

Terug naar België. Black Flower. Ze gooien sinds 2014 hier en daar al hoge ogen, dus wel­licht is het een kleine schande dat ik ze nu pas ontdek. Het mooie aan deze band is dat ze een hele hoop stijlen (dub, jazz, afro­dinges, oos­terse geluiden, fanfare) op een orga­nische wijze aan elkaar weten te smeden, en toch is de uit­komst een hoogst eigen­zinnig geluid. Alsof Chet Baker op een dag ver­liefd werd op een Nige­ri­aanse schone die hem een conga onder de kont stak, en hem met brede glimlach op het hart duwde dat hij niet zo wee­moedig moest doen en dat hij zijn trompet ook omge­keerd mag bespelen. Ik weet helemaal niet of dat kan, trom­petten omge­keerd bespelen, maar ik vind het een mooie metafoor voor out of the box muziek maken. Black Flower denkt voort­durend out of the box. Ze nemen een doos vol met leuke en zotte en melan­cho­lische muziekskes van over de hele wereld, en ze flik­keren de inhoud van die doos geblind­doekt door de studio. En dan gaan ze spelen. Ik had vroeger als kind ook zo’n doos, maar in plaats van muziekskes zat er Lego in. Dat komt op het­zelfde neer.

Spotify linkjes:
Black Flower
Black Flower | Artifacts
Lukraak in elkaar geflanste afrodinges-playlist voor uw zomerse vermaak (zie ook onderaan deze post).

Black Flower

Black Flower © Kjell Gry­speert – wikiportret.nl

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *