• Wannes Daemen

Deze week in mijn oor (1)

Ik sliep slecht van­nacht. Ik had gis­teren zo’n half­bakken werkdag waarvan nadien enkel teleur­stelling blijft hangen. Tus­sendoor deed ik wat aan guer­ril­la­t­ui­nieren, daarna fietste ik door de warme avond­lucht. Na de maaltijd dronk ik koffie, na de afwas een glas wijn. Daarna keken we pulp op tv, en toen dacht ik dat ik moe genoeg was om de nacht in te gaan. Mijn lijf vond van niet. Om half drie lag ik nog steeds wakker en bedacht ik deze nieuwe rubriek. Start.

Plaat van de week

Jan Prax Quartet | Ascending

Ik ont­dekte Jan Prax door een recensie in mijn gazet. Ik had nooit eerder van de man gehoord, en hij heeft ook geen Wikipedia-pagina. Als je goegelt op Jan Prax, dan is praxis.nl het zevende resultaat. Zijn eigen website ziet eruit alsof hij sinds 1997 niet meer omgekat is. En hij heeft een tel­lertje. Ik ben bezoeker 61851. Ik open zijn webstek voor de gein ook nog in een andere browser. Nu ben ik ook bezoeker 61852. Jan mag dan naar eigen zeggen ‘an award-winning saxop­honist, com­poser, pianist and band leader’ zijn, aan zijn website zal dat niet liggen.

Dat hoeft gelukkig ook niet. Ascending, de plaat die hij maakte met zijn kwartet, is een pareltje. Ten­minste, als je van schroeiende jazz vol ver­wij­zingen naar John Col­trane houdt. Volgens jazzmusicarchives.com moeten we Ascending rang­schikken onder de post bop, en dat had ik zelf niet kunnen bedenken. Ik weet niet goed wat post bop is, maar lekker is het wel. Ook enigszins nerveus, maar wel strak gere­gis­seerd. Tijdens mijn fiets­tochtje in de warme avond­lucht van gis­teren was Jan Prax mijn fit­nesscoach. Als ik eerlijk ben, vind ik dat je niet mag fietsen met kop­te­lefoon, maar ik kon het niet laten. De toe­te­rende peptalk van Jan stuwde mij zwetend door berg en dal, en vol energie kwam ik weer thuis. Ascending van Jan Prax is een zweepje, maar dan eentje dat geen pijn doet. Integendeel.

Als je niet van jazz of post bop of John Col­trane houdt, luister dan toch heel even naar het nummer Lift up your soul, met een heerlijk zomerse rap van collega-saxofonist Soweto Kinch.

Spotify-linkjes:
Jan Prax Quartet | Ascending
Jan Prax Quartet | Lift up your soul

Plaat van de week

Marian Hill | Act One

Ja dat is twee keer een plaat van de week, ik weet het. Het is toch mijn rubriek zeker. Ik doe hier wat ik wil. Dat rijmt op Marian Hill. En daar wil ik het over hebben. Marian Hill is geen meisje maar een meisje en een jon­getje. Samen maken ze muziek en ze zijn stukken popu­lairder dan Jan Prax, ten­minste als ik het internet moet geloven. Het meisje in Marian Hill zingt, en het jon­getje in Marian Hill duwt op en draait aan knopkes en toetsen. Ik wil niet de chau­vinist uit­hangen, maar ik ben vooral fan van het jon­getje in Marian Hill.

Act One, de laatste lang­speler van Marian Hill, werd mij door­ge­speeld door Lodol. Als deze rubriek langer dan vandaag zal stand­houden, dan zul je de naam Lodol hier vaker horen. Als mijn lief mijn lief niet was, en ik zou op jongens vallen, en Lodol zou dat ook doen, dan was Lodol (de Podol) mijn lief. Nu is Lodol vooral mijn meest betrouwbare muzikale sparring partner. En dan niet in de zin van samen muziek maken maar eerder de pas­sieve kant van de zaak: luis­teren, luis­teren en nog eens luis­teren. Lodol luistert als de beste. Tot zover Lodol. Terug naar dat jon­getje in Marian Hill.

Dat jon­getje – Jeremy Lloyd – bouwt hele sub­tiele rit­mische elek­tro­nische fun­da­menten voor het fra­giele stem­metje van het meisje, Samantha Gongol. Sub­tiele tikskes en bliepkes die nooit extreem van boen­ke­boen­ke­boenk gaan doen, zoals al te vaak gebeurt met elec­tronica. Nee, dit jon­getje is een meester in het opbouwen van veel­ge­laagde en breekbare geluidjes, en hij weet die op heel orga­nische wijze met het stem­geluid van Samantha te ver­weven. Af en toe haalt hij ook dat stem­geluid door zijn digitale mangel, en dat klinkt op een vreemde manier tege­lij­kertijd ouderwets en modern.

Tegen Lodol zei ik na een eerste beluis­tering dat ik bij deze plaat con­clu­deerde dat ze ‘dat zan­ge­reske naar huis hadden moeten sturen’ omdat ik eigenlijk alleen die heer­lijke bliepkes en blubkes (die tong-plopkes in Wild!) en o zo smooth afge­werkte pro­ductie wil horen, maar daar wil ik toch enigszins op terug­komen. Gongols teksten vind ik nog steeds een beetje infantiel – dat zal mijn leeftijd zijn – maar haar melo­dieuze en enthou­siaste breek­baarheid ver­smelt op per­fecte wijze met de supe­rieure klank­ta­pijten van Lloyd. Allemaal best mini­ma­lis­tisch en inge­togen, maar toch bij­zonder dansbaar en ook een soort van funky. Act One van Marian Hill is een snoepje.

Spotify-linkjes:
Marian Hill | Act One
Marian Hill | Wild

Clip van de week

Childish Gambino | This is America

Niet alleen in mijn oor, dit, maar ook in mijn oog. En hoe. Op Facebook zei ik eerder het vol­gende. Het lastige aan kunst­zinnig gekleurde aan­klachten is dat de ver­oor­zakers van dat wat aan­ge­klaagd wordt vaak zo weinig voeling hebben met kunst dat ze nog geen Mona Lisa van een stoep­tegel kunnen onder­scheiden. Dat neemt niet weg dat ik deze clip één van de mooiste kunst­zinnig gekleurde aan­klachten ooit vind.

Youtube- linkje:
Childish Gambino | This is America

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *