• Wannes Daemen

Auf­wie­ner­schnitzel

We hadden num­mertje 21 en wachtten op onze beurt aan één van de talloze loketten. Een meneertje van een jaar of zestig was net geholpen en liep met een stapel pape­rassen richting uitgang. Aan de tafel naast ons legde hij zijn docu­menten even neer om zijn kleding te her­schikken. “Dju toch, mijn broek zakt af.” Hij trok zijn broek wat omhoog en spande twee vrolijk gestreepte bretels een beetje strakker. Hij moest lachen en ik beeldde me in dat hij net een ver­gunning had gekregen voor het bouwen van een aanbouw of een tuinhuis. De huismuze deed de rits van haar vest los om haar bretels aan het meneertje te tonen. “Hee, die heb ik ook.” We moesten lachen. “Haha, vrouwen”, zei het meneertje. “Allemaal het­zelfde he jung.” Hij nam zijn pape­rassen van de tafel en liep weg. Hij wag­gelde een beetje. 

Na afloop van onze afspraak wan­delden we naar de kade. We zongen Hey Jude en zwaaiden met onze armen terwijl we van naaana­na­na­na­nanaaa deden. Leunend tegen de reling stak ik twee siga­retten aan en gaf er een aan haar. We waren vlot en vrien­delijk geholpen aan het loket en alle nodige docu­menten bleken in orde. We voelden een kleine opluchting. Achter ons was een fiet­sen­stalling waar twee Duits­talige tieners kwamen par­keren. Ze zeiden iets tegen elkaar over een afspraak later die dag, waarna ze elk huns weegs gingen. “Auf­wie­ner­schnitzel”, zei de ene tiener vrolijk tegen de andere.

Links van mij op de reling landden twee stads­duiven. Vol­ge­vreten schar­minkels met onge­streken pluimen. Ze keken me aan alsof we hadden afge­sproken dat ik hen nu een copieuze maaltijd zou voor­scho­telen en graag snel een beetje. Ik stak mijn tong uit en een van hen vloog naar de overkant. De tweede bleef even beteuterd zitten en wag­gelde toen de andere kant op. De reling was net breed genoeg voor zijn obese stadslijf. Als hij bretels had gehad, zou hij ze nu best even strakker trekken. De huismuze ritste haar vest weer dicht en stelde voor ergens koffie te gaan drinken.

Hoorde je dat?”, vroeg ik. “Duitsers zeggen ook Aufwienerschnitzel.” 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *