• Wannes Daemen

Phil

Ik lag in bed maar kon niet slapen. Er werd een filmpje inge­start over een mevrouw met heel veel kwaaltjes. In de afge­lopen twee jaar was ze 150 keer naar de huisarts geweest, omdat ze zich zorgen maakte over haar gezondheid. Ze durfde niet meer naar feestjes, uit angst voor een hart­aanval. Ze durfde niet meer te sporten, omdat de inspanning haar adem­haling zou over­be­lasten en ze uit­ein­delijk long­kanker zou krijgen. Ze had huid­ziektes, aller­gieën, reuma en chro­nische stress. Ze reeg de ene enge ziekte aan de andere, en ze was diep onge­lukkig. Er zat nog maar één ding op. Want if there’s some­thing strange in your neigh­borhood, who you gonna call? Juist. Dr. Phil.

Dr. Phil nam de dame fors bij de pols en leidde haar naar een stoel. Hij keek haar indringend aan, terwijl ze zenuw­achtig haar verhaal deed. ‘You’re not very com­for­table, are you?’, vroeg hij. Hij liet de hypo­chon­drische dame sta­melend haar verhaal doen, maar nog voordat ze was uit­ge­praat, ver­scheen er een lelijk vorm­ge­geven manifest in glim­mende letters op het grote scherm achter hen. Het was het zes­tien­stap­penplan voor een beter leven. Dat had het mar­ke­tingteam van de pseudo­pro­fes­si­onele tele­vi­sie­dokter helemaal zelf bedacht. Phil nam de arme dame weer bij de pols, en impro­vi­seerde ter plekke een aantal adem­ha­lings­oe­fe­ningen. ‘You’re feeling very relaxed now, aren’t you?’, vroeg hij dwingend. En omdat Dr. Phil niet snel tegen ang­stige dametjes zal zeggen dat ze niet zoveel naar Dr. Phil moeten kijken, ging hij netjes uit­leggen wat er allemaal mis was in haar leven, en hoe ze dat – door middel van het lelijk vorm­ge­geven zes­tien­stap­penplan – zou kunnen oplossen. 

Ik wou de dame luid toe­roepen dat ze hard en ver moest weg­lopen. Dat ze haar tele­visie bij het vuilnis moest zetten en naar feestjes moest gaan. Ik wou haar zacht en voor­zichtig bij de pols grijpen en haar sussend toe­ver­trouwen dat niets zo erg is als het lijkt. Dat ze niet ziek was, maar geher­sen­spoeld. Ik wilde haar zo graag helpen. Toen zag ik die vreemde rode vlekjes op mijn onderarm en zenuw­achtig viel ik in een onrustige slaap.

1 reactie

  1. Daemen Sara schreef:

    Ja, dokter Phil kan er wat van. Al je privé-problemen uit­stallen op tv, alsof dat ooit zou helpen. Goed geschreven!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *