Over gratis werken en bier
Als freelancer moet ik vaak aan geld denken. Niet omdat ik dat graag doe, maar omdat het niet anders kan. Als ik geen geld verdien, kan ik niet eten. En als ik niet kan eten (zoals boterhammen met pindakaas, chilisaus en komkommer), dan ga ik dood en kan ik ook niet werken. Heel af en toe krijg ik rare vragen om opdrachten voor niks of bijna niks te doen, omdat er eeuwige roem of exposure of heel misschien wie weet eventueel ooit nog meer werk zou kunnen volgen. Zo werkt dat natuurlijk niet. Bij het bepalen van uurprijzen en planningen verschilt mijn job in wezen niet veel van die van een loodgieter of een dakbedekker. Ik steek ergens tijd in, en tijd is niet gratis. Klaar.
Dat is niet altijd eenvoudig uit te leggen. Een kwalitatief ontwerp kost uren en geld, en als ik het voor minder geld of in minder uren moet doen, dan gaat ook de kwaliteit achteruit. Een kind kan de was doen, zou je denken, maar zo eenvoudig ligt het blijkbaar niet.
‘Kun je eerst een voorontwerp maken? Gratis?’
‘We hebben je factuur goed ontvangen. Hier is toch nog een pdf met onverwachte correcties. Alvast dank voor je flexibiliteit.’
‘Ons budget voorziet enkel in het betalen van een stagiaire.’
‘Mijn geld is op. Dus doe je naamsvermelding maar wat groter.’
‘We hebben ook een ontwerp gevraagd aan zesentwontjusp andere designers. Het beste ontwerp zullen we vergoeden.’
Ik kan geen voorontwerp maken in nul uren. Ik kan correcties niet gratis uitvoeren, ook al had niemand ze zien aankomen. Ik ben geen stagiaire. Een grote naamsvermelding is geen betaalmiddel. Deze opdracht is geen wedstrijd. Enzovoort. Zucht.
Onlangs stuurde ik een mailtje naar een brouwerij. De brouwerij had een vacature verspreid voor een freelance opdracht voor het ontwikkelen van een bieretiket. Fijn, dacht ik, bier. Dat moet wel een vrolijke opdracht zijn. Ik bood mijn diensten als designer aan, voegde mijn portfolio bij, en wachtte af.
De reactie van de brouwerij deed al mijn brauwen fronsen.
Beste Wannes,
Alvast enorm bedankt voor je enorm snelle reactie! Dat doet me een enorm plezier. Ik heb ook enorm veel reactie’s gekregen en heb daarom besloten om je toch te vragen om een eerste ontwerp te maken, zodat ik kan zien welke stijl je hanteert (iedereen heeft tenslotte een andere stijl) de stijl die mij en het bedrijf het meest aanspreekt word onze kandidaat om verder samen mooie projecten te doen. Ik zet hieronder alles op een rijtje wat ik graag van je zou willen.
Wat wil ik dat de mensen zien en voelen over het bieretiket ?
Het bieretiket moet authenticiteit uitstralen maar tegelijkertijd een bepaalde klasse met een moderne toets. (mooie voorbeelden zijn La Laitière , Uncle ben’s, Mama Miracoli,…)
Ik wens graag een grootmoeder op mijn etiket (zie voorbeeldfoto Mrs. Doubtfire) De grootmoeder zou op de voorgrond moeten komen met een uitdagende blik dat uitnodigt om het bier te drinken. De grootmoeder kijkt je aan met een ondeugende/uitdagende blik met toch een klein glimlachje terwijl ze van het bier drinkt. Bier is een licht donkerblond bier met heldere witte schuimkraag.
Het soort type van glas vindt u ook in de bijlage.Basiskleuren
- Donkerbruin met lichtbruine toetsen
– Lichtgroen (of zacht donkergroen)
– WitDoel/uitstraling
Fris aanlokkelijk maar toch authentiek ( dus niet té trendy maar ook niet te oudbollig)
Het bier is 6% dus moet ook niet zwaar lijken, mensen moeten ten alle tijden dit bier kunnen drinken en moet ook zo kunnen oogen.Jullie mogen volledig je eigen ding met doen, hoe creatiever hoe beter.
De naam zal worden ” […] ” ook niet onbelangrijk!
Verras me,
[…]
Als ik het goed begrijp, wordt van mij het volgende gevraagd. Ik moet op zoek gaan naar een fotograaf die ik betaal om een ludieke foto te maken van een grootmoeder die met uitdagende blik een biertje drinkt. Een stockphoto zou ook een optie kunnen zijn, maar die zijn ook niet gratis. Ik zou ook een illustratie kunnen maken, maar daar kruipt veel tijd in. Dan moet ik een stijl ontwikkelen voor het etiket, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever. Mooi werk, daar niet van, maar ook veel werk. Veel werk waar ik misschien – wie weet! spannend! – voor betaald krijg.
Ik had opeens veel meer zin in een frisse pint, dan in het bedenken van een bieretiket. Ik schonk mezelf een Duvel in, en tikte onderstaande reactie. Daarna heb ik niks meer vernomen.
Beste […] -
Voor een nog uit de grond te stampen taveerne ben ik op zoek naar een nieuw en uniek huisbier.
Ik heb enorm veel reactie’s gekregen en heb daarom besloten om je toch te vragen om een eerste proefversie te maken, zodat ik kan zien welke smaakstijl je hanteert (elke brouwerij heeft tenslotte een andere stijl). Het bier dat mij en de taveerne het meest aanspreekt wordt onze kandidaat om verder samen mooie projecten te doen. Ik zet hieronder alles op een rijtje wat ik graag van je zou willen.
Wat wil ik dat de mensen proeven en voelen bij het nieuwe huisbier?
Het huisbier moet authenticiteit uitstralen maar tegelijkertijd een bepaalde klasse met een moderne toets. (mooie voorbeelden zijn Vedette, Duvel, Delirium Tremens,…)
Ik wens graag een authentieke hopsmaak in ons huisbier. De hopsmaak zou op de voorgrond moeten komen met een uitdagende toets die uitnodigt om meer van het bier te drinken. Het huisbier prikkelt je met een ondeugend/uitdagend aroma met toch een klein fruitsmaakje. Het bier moet een licht donkerblond bier zijn met heldere witte schuimkraag.
Het soort type van glas vindt u ook in de bijlage.Basissmaken
- Hopsmaak met licht fruitige toetsen
– Hooi (of zacht zomergras)
– DropDoel/uitstraling
Fris aanlokkelijk maar toch authentiek (dus niet té trendy maar ook niet te oudbollig)
Het bier moet 6% zijn dus moet ook niet zwaar zijn, mensen moeten ten alle tijden dit bier kunnen drinken en zo moet het bier ook ogen.Jullie mogen volledig je eigen ding doen, hoe creatiever hoe beter.
De naam van het nieuwe huisbier zal worden ‘I Don’t Work For Free’, ook niet onbelangrijk!
Verras me,
Wannes -
PS: Verder ben ik heel vriendelijk, hoor. En onderhandelen over een prijs mag altijd, zolang mijn werk naar waarde wordt geschat.
PS: De eerlijkheid gebiedt me te melden dat ik bij het schrijven van mijn reactie enigszins geïnspireerd werd door een vergelijkbare actie van meneer Arjen Lubach.
PS: Zie ook: Should I Work For Free?
Haha, toppertje!
Tja, niet alle freelancers kunnen creatieve ondernemers zijn.…..
Wannes,
Jouw creativiteit wordt hier wel duidelijk gemaakt!
Super!! Chapeau chapeau!
(waarschijnlijk zijn ze aan het denken hoe ze het voor elkaar krijgen en over 2 jaar krijg jij je biertje thuis…verwacht er niet veel van!)
Groet Ruud
Heel mooie reactie! Beetje flauw, maar ook heel veelzeggend dat je niets meer terug hebt gehoord.
Oh wat is dit herkenbaar!!! En wat een geniaal antwoord heb jij gegeven! :) Het lijkt wel of “wij creatievelingen” soms echt niet serieus genomen worden en dit terwijl wij wel “the icing on the cake” zijn!!! Hulde voor jou!
Met inspirerende groet,
Mieke
P.s. Zo heb ik momenteel een verzoek van een groot hotel concern die voor een appel en een ei 2 enorme krijtborden beschreven willen hebben. Zoals een goede kennis als reactie gaf: Soms moet je het voor een appel en een ei doen, als je weet dat je daarna een grote appeltaart mag bakken voor dezelfde opdrachtgever. Maar in dit geval, keurige mail terug gestuurd, dat je niet serieus genomen voelt en je wel weer meldt, als de kamers ook € 25,- per nacht kosten.:) Zit nu serieus te denken om dit bedrijf een pakje krijtjes toe te sturen met de tekst erbij dat ik de beroerdste niet ben en ze op deze manier tegemoet wil komen…;)
Inderdaad, enorm herkenbaar. Wat ik meestal doe is wel degelijk vergoeding vragen voor een voorontwerp, met de afspraak dat als ze voor mijn ontwerp gaan, ik dat bedrag verreken met de echte opdracht. 3 van de 4 keer willen ze dat niet, en dan is het ook meteen duidelijk. En als ze wel akkoord gaan, begin je op goede voet met elkaar.