• Wannes Daemen

Help mij

Slakken zijn kut­beesten. Ze vreten onze bloe­men­weelde helemaal kapot. Gis­ter­avond trok ik ten strijde middels de aloude truuk van de bierval. In elk Handboek Voor Oma staat wel een hoofdstuk over deze alco­ho­lische genocide. Ge vult een bakske tot de helft met bier en zet dat in de tuin. Slakken houden van gist, en trekken massaal richting bierval. Tot zover klopt de legende.

Ik goot gis­teren een of ander lelijk vorm­ge­geven kerstbier (bruin, gis­trijk) in een bakske en wachtte af. Voor het sla­pengaan ging ik even de schade opmeten. Twee kut­beesten hingen aan de bin­nenkant van het bakske boven het bier, drie stuks waren langs de bui­tenkant onderweg, en in de omtrek van de val was een kleine karavaan in aan­tocht. Een col­lec­tieve en in alcohol gedrenkte ver­drin­kingsdood zou hun deel worden. Dromend van een slagveld zonder weerga zocht ik de bedstee op.

Van­ochtend was het bakske leeg. Er was in de wijde omtrek geen kut­beest meer te bekennen. Slijm­sporen alom, maar geen mas­sagraf. Ik keek nog even op het lelijk vorm­ge­geven bier­flesje of ik niet per ongeluk een alco­holvrij exem­plaar had gebruikt, maar dat was niet het geval. Ik zet mijn Handboek Voor Oma bij het grof vuil, en vraag u – met wan­hopige blik in de ogen: wat doe ik verkeerd?

2 reacties

  1. Els schreef:

    Toe­vallig zag ik dit weekend eier­schalen rond mijn nonkel zijn krui­den­tuintje liggen. Zijn uitleg: de slakken snijden zich aan de scherven en keren op hun stappen terug. Het pro­beren waard om een omwalling van kapotte eier­schalen te maken? Succes!

  2. Noynourfe schreef:

    Mis­schien stond dat ‘kerst’ ze tegen. Zo van, oke: het lijkt wel herfst, maar ik wil EERST een zomer voor ik aan de kerst ga denken. Dus doet u mij liever een wit­biertje. Ik snap dat U dat tegen­staat, liever een kerst­biertje in de tuin dan zo’n witte rakker.

    Of mis­schien hebben ze tegen­woordig allemaal een rietje onder hun eh, hun…nou ja, mee­nemen. En dat ze daar stiekem kleine slokjes mee halen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *