Help mij

Slak­ken zijn kut­bees­ten. Ze vre­ten onze bloe­men­weel­de hele­maal kapot. Gis­ter­avond trok ik ten strij­de mid­dels de alou­de truuk van de bier­val. In elk Hand­boek Voor Oma staat wel een hoofd­stuk over deze alco­ho­li­sche geno­ci­de. Ge vult een baks­ke tot de helft met bier en zet dat in de tuin. Slak­ken hou­den van gist, en trek­ken mas­saal rich­ting bier­val. Tot zover klopt de legende.

Ik goot gis­te­ren een of ander lelijk vorm­ge­ge­ven kerst­bier (bruin, gis­trijk) in een baks­ke en wacht­te af. Voor het sla­pen­gaan ging ik even de scha­de opme­ten. Twee kut­bees­ten hin­gen aan de bin­nen­kant van het baks­ke boven het bier, drie stuks waren langs de bui­ten­kant onder­weg, en in de omtrek van de val was een klei­ne kara­vaan in aan­tocht. Een col­lec­tie­ve en in alco­hol gedrenk­te ver­drin­kings­dood zou hun deel wor­den. Dro­mend van een slag­veld zon­der weer­ga zocht ik de bed­stee op.

Van­och­tend was het baks­ke leeg. Er was in de wij­de omtrek geen kut­beest meer te beken­nen. Slijm­spo­ren alom, maar geen mas­sa­graf. Ik keek nog even op het lelijk vorm­ge­ge­ven bier­fles­je of ik niet per onge­luk een alco­hol­vrij exem­plaar had gebruikt, maar dat was niet het geval. Ik zet mijn Hand­boek Voor Oma bij het grof vuil, en vraag u – met wan­ho­pi­ge blik in de ogen: wat doe ik verkeerd?

2 Responses

  1. Els schreef:

    Toe­val­lig zag ik dit week­end eier­scha­len rond mijn non­kel zijn krui­den­tuin­tje lig­gen. Zijn uit­leg: de slak­ken snij­den zich aan de scher­ven en keren op hun stap­pen terug. Het pro­be­ren waard om een omwal­ling van kapot­te eier­scha­len te maken? Succes!

  2. Noynourfe schreef:

    Mis­schien stond dat ‘kerst’ ze tegen. Zo van, oke: het lijkt wel herfst, maar ik wil EERST een zomer voor ik aan de kerst ga den­ken. Dus doet u mij lie­ver een wit­bier­tje. Ik snap dat U dat tegen­staat, lie­ver een kerst­bier­tje in de tuin dan zo’n wit­te rakker.

    Of mis­schien heb­ben ze tegen­woor­dig alle­maal een riet­je onder hun eh, hun…nou ja, mee­ne­men. En dat ze daar stie­kem klei­ne slok­jes mee halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.