• Wannes Daemen

En u? (022)

Stel u het vol­gende voor. Ge zit op een onbe­woond eiland, ge zit daar helemaal alleen, en ge zit daar voor de rest van uw leven. Ge hebt redelijk wat comfort, en ge zult niet sterven van de honger. Als ge doodgaat, is het van een­zaamheid of van ouderdom, want het is een eiland zonder enge ziektes. Voordat ge naar dat eiland ver­trekt, moogt ge één ding kiezen. Een plaat. Een album dat u iets doet, van een artiest die u iets doet, een plaat die om wat voor reden dan ook iets voor u betekent. Maar hou bij uw keuze wel het vol­gende in gedachten. Heel de dag, inclusief zon- en feest­dagen vliegen straal­jagers af en aan over uw eiland. Er is met andere woorden voort­durend lawaai. Gedu­rende twee uur, in het holst van de nacht, pau­zeren de vlieg­tuigen en is het rustig. Tijdens die korte rust­pauze wordt de door u gekozen plaat via hoog in de bomen han­gende luid­sprekers op repeat gezet. Na twee uur beginnen de straal­jagers er weer aan. En geen jamaar ik klim in de bomen om die luid­sprekers kapot te maken, nee. Die bomen zijn veel te hoog en die luid­sprekers hangen vast met superkol. En de muziek wordt – net zoals vorige keer – aan­ge­dreven door een geau­to­ma­ti­seerde muziek­in­stal­latie een paar eilanden ver­derop. En naar dat eiland kunt ge niet zwemmen want er zitten haaien in het water. Als de straal­jagers zwijgen, en uw plaat wordt opgezet, dan moet ge luis­teren. Of ge nu wilt of niet. En het moet muziek zijn, dus geen new-age-rommel met flui­tende vogelkes of wal­vis­gezang. Verder moogt ge doen op dat eiland wat ge maar wilt, er zijn geen pottenkijkers.

Dus. Welke plaat gaat ge kiezen?

[enu]

6 reacties

 1. Marina schreef:

  De (niet offi­cieel uit­ge­brachte) regi­stratie van het concert dat Antony (zonder The Johnsons, maar met het Metropole Orkest) gaf in Carré in 2009. Denk ik.

 2. Ruben schreef:

  Ik ben het eens met Marina. Vooral vanwege die uren­lange stilte die Antony laat vallen tijdens I Fell in Love With a Dead Boy. 

  Nou ja, 26 seconden die voelen als urenlang. Zeker als je de rest van de zon-/feest-/gewone dag straal­jagers hoort.

 3. mis schreef:

  et tu brutes?
  de vraag stellen is hem ook beant­woorden he ;)

  ik zou hard op zoek gaan naar een misdruk van een favo cd, zodat ik wel de goede her­in­nering mee heb, maar alsnog van twee uur stilte per dag kan genieten

 4. Wannes schreef:

  Et moi Brutes? Ik twijfel tussen de cello-suites van Bach en Steve Reichs Music For 18 Musicians.

 5. brasikurtz schreef:

  August and eve­ry­thing after.. Counting Crows. Boek; ‘Kafka op het strand’. van H M.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *