• Wannes Daemen

Het geluid van de theepot

Net voor het slapen gaan, drinken we vaak nog een kopje thee. Die eerste zin klinkt onno­zeler dan ik hem bedoel, maar dat moet u maar even negeren. Wij hebben een heel goedkope theepot uit de Blokker. Eigenlijk is het geen theepot, maar een ordi­naire thermos. Tot zover de poëzie van de titel.

Omdat het een goedkope thermos is, maakt het onding vaak van die flui­tende geluidjes als je de dop te hard dicht draait. Volgens de gehan­di­capte fysicus in mijn ach­ter­hoofd zijn dat lucht­bel­letjes die ont­snappen tussen de met thee en stoom gevulde kieren van de draaidop.

De theepot staat aan mijn kant van het bed op de grond. Dat komt omdat ik in huis ver­ant­woor­delijk ben voor de ver­deling van warme dranken. In de ochtend zorg ik voor de eerste cap­puccino, in de avond zet ik op ambach­te­lijke wijze een kopje thee. Niet dat zo’n thermos uit de Blokker veel bij­draagt aan dat ambach­te­lijke karakter, maar ik maak mezelf graag dingen wijs.

De flui­tende geluidjes van de draaidop vallen me vaak pas op als ik bijna in slaap val. Als ik met één hand op haar bil de deur naar het land van de nacht open doe. Wanneer de drukte in mijn hoofd plaats maakt voor dro­merig gewauwel. Nadat ze me ver­doofd heeft met de laatste zoen van de dag. Als ik uitkijk naar het ver­glijden in gedach­tenloos gemijmer. Als de lichten gedoofd zijn en de dekens warm.

Dan glijdt mijn hand heel sloom van­onder de deken om de dop van de goedkope thermos uit de Blokker los te draaien.

En dan is het stil.

5 reacties

 1. Ik maak mezelf graag dingen wijs”. Wij ver­staan elkaar.

  Was getekend

 2. Melanie schreef:

  Poëzie.

 3. Jannes schreef:

  Later wil ik ook graag een bil om mijn hand op te warmen

 4. Wannes schreef:

  @ Van de Pot Gerukt: Dat is fijn. Mensen maken zich te weinig dingen wijs tegenwoordig.
  @ Melanie: Dankuwel.
  @ Jannes: Eerst nog veel spek eten en thee drinken, manneke!

 5. Noynourfe schreef:

  Ik heb daar lang over gepiekerd. Hoe dat geluid dan komt. Of hoe een bil, is niet veel aan vrouwen juist koud(?), toch een hand kan warmen. Hoe poezie in godsnaam onnozel kan klinken. Ik denk dat het juist komt door afkoelen. Hoe warmer je hand, hoe kouder de thee en de lucht er boven. Die krimpt dan, die lucht. Er slurpt dan lucht door de draaidop kieren en dat klinkt als een onnozel gepiep. Als omge­keerd fluiten. Daar heb ik jaren op geoefend, maar een goedkope thermos uit de Blokker, kan dat zomaar. Je (bijna) slaap verstoren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *