Het geluid van de theepot

Net voor het sla­pen gaan, drin­ken we vaak nog een kop­je thee. Die eer­ste zin klinkt onno­ze­ler dan ik hem bedoel, maar dat moet u maar even nege­ren. Wij heb­ben een heel goed­ko­pe thee­pot uit de Blok­ker. Eigen­lijk is het geen thee­pot, maar een ordi­nai­re ther­mos. Tot zover de poë­zie van de titel.

Omdat het een goed­ko­pe ther­mos is, maakt het onding vaak van die flui­ten­de geluid­jes als je de dop te hard dicht draait. Vol­gens de gehan­di­cap­te fysi­cus in mijn ach­ter­hoofd zijn dat lucht­bel­le­tjes die ont­snap­pen tus­sen de met thee en stoom gevul­de kie­ren van de draaidop.

De thee­pot staat aan mijn kant van het bed op de grond. Dat komt omdat ik in huis ver­ant­woor­de­lijk ben voor de ver­de­ling van war­me dran­ken. In de och­tend zorg ik voor de eer­ste cap­puc­ci­no, in de avond zet ik op ambach­te­lij­ke wij­ze een kop­je thee. Niet dat zo’n ther­mos uit de Blok­ker veel bij­draagt aan dat ambach­te­lij­ke karak­ter, maar ik maak mezelf graag din­gen wijs.

De flui­ten­de geluid­jes van de draaidop val­len me vaak pas op als ik bij­na in slaap val. Als ik met één hand op haar bil de deur naar het land van de nacht open doe. Wan­neer de druk­te in mijn hoofd plaats maakt voor dro­me­rig gewau­wel. Nadat ze me ver­doofd heeft met de laat­ste zoen van de dag. Als ik uit­kijk naar het ver­glij­den in gedach­ten­loos gemij­mer. Als de lich­ten gedoofd zijn en de dekens warm.

Dan glijdt mijn hand heel sloom van­on­der de deken om de dop van de goed­ko­pe ther­mos uit de Blok­ker los te draaien.

En dan is het stil.

5 reacties

 1. ”Ik maak mezelf graag din­gen wijs”. Wij ver­staan elkaar.

  Was gete­kend

 2. Melanie schreef:

  Poë­zie.

 3. Jannes schreef:

  Later wil ik ook graag een bil om mijn hand op te warmen

 4. Wannes schreef:

  @ Van de Pot Gerukt: Dat is fijn. Men­sen maken zich te wei­nig din­gen wijs tegenwoordig.
  @ Mela­nie: Dankuwel.
  @ Jan­nes: Eerst nog veel spek eten en thee drin­ken, manneke!

 5. Noynourfe schreef:

  Ik heb daar lang over gepie­kerd. Hoe dat geluid dan komt. Of hoe een bil, is niet veel aan vrou­wen juist koud(?), toch een hand kan war­men. Hoe poe­zie in gods­naam onno­zel kan klin­ken. Ik denk dat het juist komt door afkoe­len. Hoe war­mer je hand, hoe kou­der de thee en de lucht er boven. Die krimpt dan, die lucht. Er slurpt dan lucht door de draaidop kie­ren en dat klinkt als een onno­zel gepiep. Als omge­keerd flui­ten. Daar heb ik jaren op geoe­fend, maar een goed­ko­pe ther­mos uit de Blok­ker, kan dat zomaar. Je (bij­na) slaap verstoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *