• Wannes Daemen

Nederland is tof (bis)

Ik wist natuurlijk al langer dan vandaag dat Nederland tof is. Dat ver­moeden werd afge­lopen weekend nog maar eens aangewakkerd.

Een echtte kleedkamer

Een echtte kleedkamer

Tijdens de voor­ronde voor het Rabo Camuz Klein­kunst­fes­tival in Leid­schendam werd ik erg warm ont­vangen, en ondanks het feit dat er slechts twee kan­di­daten waren – waar­onder ik, werd het een heug­lijke avond. Ik rea­li­seerde me trouwens pas ach­teraf dat het mijn aller­eerste optreden boven de Moerdijk was. Maar zelfs zonder die weten­schap heb ik me erg ver­maakt. Ik was tijdens de treinrit heen erg zenuw­achtig geworden, maar de stress ver­dween als sneeuw voor de zon tijdens mijn optreden in het knusse zaaltje van Theater Camuz. Ik kreeg – samen met kan­didaat nummer twee – een échte kleed­kamer tot mijn beschikking, en ik kreeg drie pinten getrak­teerd. Ik werd op tijd door de sym­pa­thieke toneel­meester naar de cou­lissen geloodsd, en ik mocht gewoon keihard met krijt op het podium tekenen. Het bij­wijlen gie­rende publiek zag er sym­pa­thiek en open­hartig uit. En alle voor­oor­delen jegens ‘Ollanders ten spijt, werd het tijdens mijn epiloog helemaal stil in de zaal. Dat was uiteraard de bedoeling, of wat dacht u? Toen ik later die avond in het donker naar een bus­halte richting Leiden zocht, betrapte ik mezelf op een glimlach zo breed dat mijn mond­hoeken haast scheurden. Een fijne fijne fijne fijne avond was het. Er volgen in Leid­schendam nog één of twee voor­rondes, daarna hoor ik of ik naar de kwart­finale mag. Maar voor­lopig blijf ik dus glimlachen.

In Amstelveen was het andere koek. Daar mocht ik – in het kader van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Fes­tival – slechts zeven minuten lang mijn ding doen voor een ver­duis­terde jury. Als eerste van zowat twintig kan­di­daten beet ik om twaalf uur ’s middags de spits af. Ik weet niet hoe het met u zit, maar om twaalf uur ’s middags zijn er onder­delen van mijn lichaam die nog niet wakker zijn. Com­bineer dat gevoel met een behoorlijk grote zaal en een behoorlijk klein publiek dat zeven minuten lang quasi doodstil mijn capriolen bewon­derde, en u begrijpt dat ik enigszins onzeker was over mijn auditie. Maar het moest allemaal snel vooruit gaan in Amstelveen, dus moe maar voldaan stapte ik al om 12u30 weer op tram 51 richting Cen­traal Station. Ik zocht Battles op de ipod, en zakte voor de gehele duur van de treinrit naar huis in een autis­tische roes. Van zenuw­ach­tigheid en nieuwe dingen en reizen en neder­landse asser­ti­viteit word ik door­gaans een beetje moe, namelijk. Dat bedoel ik niet ver­keerd, en het zegt wel­licht meer over mezelf dan over Neder­landers. Want ik vind Nederland tof. Ja, dat zei ik al, ik weet het.

Maar ik weet het nog zekerder toen ik gis­teren dit mailtje kreeg:

Gefeliciteerd

Gefe­li­ci­teerd

10 reacties

 1. Joost Brummelkamp schreef:

  Van harte, meneer M. Als alles goed gaat, wil ik je nog steeds in A’dam komen bewon­deren, vol­gende week. Tot dan, wie weet.

 2. Carmen schreef:

  Gefe­li­ci­teerd. Went het eigenlijk ooit, voor de leeuwen gegooid worden?
  Ik smijt mij in maart voor de eerste keer met eigen teksten voor een jury en ik heb er nu al schrik voor.
  Chapeau dat je het keer op keer doet en er blijkbaar nog goed in bent ook. Als ik ooit mijn rij­bewijs haal en mij dus enigszins kan ver­plaatsen hoop ik je eens bezig te zien. (Of U, kies maar of het in getu­toy­eerde versie mag of niet.)

 3. Yuri schreef:

  @ Joost: Fijn! Breng familie en vrienden mee.

  @ Carmen: U mag mij tutoyeren. En nee, voor­lopig went het niet…

 4. ivo victoria schreef:

  bui­ten­gewoon, heer maanzand, buitengewoon!

 5. ivo victoria schreef:

  oh sorry en dan zeg ik nu nog iets totaal irre­le­vants om te kijken of mijn gra­vatar het doet zoals u beloofde. check!

 6. ivo victoria schreef:

  mmmm. niet dus. mis­schien heeft het tijd nodig. gelukkig heb ik die.

 7. Jaco schreef:

  Van harte gefe­li­ci­teerd. Ondanks de vele bewijzen van het tegendeel hebben we zo nu en dan ook nog oog voor kwa­liteit in dit kik­ker­landje. Veel succes bij de vol­gende rondes. Ik blijf u volgen.

 8. ivo victoria schreef:

  sorry hoor maar ik kwam nog even terug om te kijken of mijn gra­vatar het al doet.

 9. stiensel schreef:

  nog maar 3 keer slapen en ik mag komen kijken!!! joepie! joepie! JOEPIE!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *