Het einde
Voordat ik – samen met mijn favoriete Sopranos-fan – aan het allerlaatste seizoen van The Sopranos begon, had ik her en der al iets opgevangen over het einde van de reeks. Ik probeerde angstvallig elk krantenartikel of weblog te ontwijken waar de finale mogelijkerwijs zou weggegeven worden. Het enige dat ik hier en daar had horen vallen, was het woord controverse. Er hing duidelijk iets in de lucht. Either you’ll love it, or you’ll hate it, iets in die trant. Ik was dus erg nieuwsgierig in welke richting mijn maffia-hart zou tikken, als het eens allemaal gedaan zou zijn. Zou ik Tony en de zijnen als eeuwige liefdevolle herinnering omarmen, of zou het einde alles stukmaken waar ik de afgelopen jaren zo van genoten had? U begrijpt dat ik niet zonder scheidingsangst aan dat laatste seizoen begon.
En kijk. Ik moet eerlijk toegeven dat het laatste seizoen van The Sopranos niet helemaal te vergelijken viel met de voorgaande vijf. De psychologische detailtekening schoot er een beetje bij in, en sommige verhaallijnen werden afgeraffeld als waren het fabeltjes van Jean de la Fontaine. Er werden kwesties afgehandeld die al lang in de vergetelheid begraven lagen, en waarvoor de makers compleet nieuwe flashbacks gingen verzinnen. Dat was allemaal een beetje slordig. Wat mij betreft, zat er iets te weinig diepgang in de laatste afleveringen.
Maar dat neemt niet weg dat ik erg tevreden was. Bijzonder tevreden zelfs, achteraf beschouwd. De neerwaartse spiraal waarin de karakters in het zesde seizoen meegesleurd werden, was van een ongekende dramatische schoonheid. Een ondergang van apocalyptische proporties waarvan je als kijker willens nillens deelnemer werd. De opeenvolging van sterfgevallen en andere zwartgallige gebeurtenissen konden met gemak en met rechte schouders naast de verzamelde Griekse mythologie gaan staan. Als je een beetje aandachtig de karaktertekening en verhalende onderstroom van The Sopranos gevolgd hebt, kan je volgens mij niet anders dan concluderen dat het zesde seizoen het meest juiste seizoen is. Want wie vijf seizoenen lang wind zaait, zal enzovoort.
En die laatste aflevering dan? Ik kan me voorstellen dat veel kijkers zich bij hun pietje genomen voelden, ik kan me zelfs voorstellen dat er kijkers zijn die – met een lichte hartverzakking – op hun televisietoestel gingen kloppen of de kabelaansluiting gingen checken. Zo abrupt was het. Zo onrustwekkend en ogenschijnlijk banaal poef weg was het. Letterlijk de stekker eruit. Ook ik maakte een sprongetje om de gezondheid van onze dvd-speler te checken. Maar dat was niet nodig, zo bleek.
De familie Soprano komt samen in een restaurantje om in knusse gezelligheid de avond door te brengen. Terwijl Tony, Carmela en Anthony Junior op geroosterde uienringen kauwen, probeert dochter Meadow haar wagen te parkeren. Er hangt onheil in de lucht. Een onguur tiep zit Tony vanop een afstandje te begluren, om daarna mislukt subtiel naar de toiletten te sluipen. Zal hij daar een pistool vinden achter één van de spoelbakken, zoals Michael Corleone hem dat jaren eerder al voordeed, met een bloedbad tot gevolg? Zal Meadow zoveel moeite hebben met het parkeren van haar wagen – echt gracieus doet ze het niet – dat ze als enige en door stom toeval aan een slachting ontsnapt? Is het allerlaatste deuntje uit de reeks, het liedje dat Tony uit de jukebox kiest – Don’t stop believing – een verhulde boodschap aan de kijker? Wat betekent die laatste boodschap van Tony aan zijn zoon – Remember the good times? Is dat zijn grafrede? Wat zijn de motieven van de twee gangstarappers die nogal opzichtig het restaurant binnenkomen? Is het Meadow of een wraakengel van Phil Leotardo die Tony ziet binnenkomen als hij een laatste keer in de richting van de deur kijkt? Tientallen vragen krijg je als toeschouwer in je maag gesplitst. De suspense wordt traag maar onherroepelijk naar een hoogtepunt gestuwd.
En dan gaat het licht uit.
Duisternis en stilte. Een zwart scherm dat enkele seconden aanhoudt, voordat de allerlaatste eindgeneriek gaat lopen. Ik wist niet wat er gebeurde. Enkele seconden lang voelde ik me ook bij mijn pietje genomen, totdat het tot me doordrong. Zo moet het zijn. Zo moet het godverdomme eindigen. Wat mij betreft is dit het enige juiste slot voor deze magistrale reeks. Elk ander opzichtig einde, elke duidelijke afrekening of apocalyptisch bloedbad zou de essentie van The Sopranos in de schaduw zetten. Ik ben erg gelukkig dat David Chase en zijn ploeg voor de weg van de meeste weerstand kozen en ons als kijker in het grote zwarte ongewisse lieten. Het grote zwarte ongewisse waar eigenlijk de hele reeks in baadde. Als er iets moet blijven hangen na het kijken van 86 afleveringen maffia-spektakel, dan is het wel dat. Dat niks zeker is, dat niemand weet wat er gaat komen, en dat – als je dat een keertje wél weet – het lot zelden iets rooskleurigs in petto heeft. Jean-Paul Sartre zou likkebaardend hebben zitten kijken. Je kan het een open einde noemen (al krijg je een hele hoop suggestie voorgeschoteld voordat het uit is), maar dat is het eigenlijk niet. Het is het enige juiste slot voor een verhaal waarin niks zeker is, en waarin elk karakter rondploetert in het duistere moeras dat men het leven noemt. In die zin is het absoluut een afronding, en geen opening naar een vervolg of iets anders. Het is ontegenzeggelijk een breuk, een scheur, een agressieve aanslag op het verwachtingspatroon van de kijker.
Want wat moet je anders verwachten van een reeks waarin existentialisme en onzekerheid hoogtij vieren? Waarin geen enkele verwachting ten volle wordt ingevuld en waarin suggestie – show, not tell – de belangrijkste verteltechniek is? Als je een beetje aandachtig hebt zitten kijken, dan vind ik dat er geen ander einde mogelijk is. Dan is deze kaakslag de enige optie. Dit einde is namelijk bij uitstek hét moment waarop je als kijker op agressieve wijze geconfronteerd wordt met de human condition van de maffia uit New Jersey in het bijzonder, en dus bij uitbreiding die van de hele mensheid.
Want wees nu eerlijk.
Als puntje bij paaltje komt, zijn we allemaal alleen in het donker.
En toch ben ik bij dit soort dingen doodsbang voor The Soprano’s with a vengeance of Look who’s Soprano’s now. Ik vertrouw Amerikanen en ‘open’ eindes niet zo.
He getver, je weet toch dat als je zegt ‘vooral niet verder lezen’, dat mensen dat dan toch doen? Ik heb het gedaan, en nu hoef ik niet meer te kijken. Eigenlijk wel best ook.
ach, ik heb geen tv, kan verder niets bekijken, soprano’s interesseren me niet echt.. Nu ben ik toch weer een beetje op de hoogte. Danke!
Misschien een idee voor een nieuwe post: “meest traumatiserende TV-momenten ooit”?
Die van mij zijn alvast:
1) De moord op Adriana in de Sopranos. Ik kan me niet herinneren dat ik daarvoor of sindsdien nog zó luid schreeuwend naar mijn TV-scherm ben gelopen om me op close distance te vergewissen van het gebeurde.
2) Het afscheid van Neelix in het laatste seizoen van “Star Trek Voyager”. Het is weliswaar van een ongeziene menselijke schoonheid om één of meerdere tranen weg te pinken bij een stuk ruimtekitsch als “Star Trek Voyager”, maar helemáál trots ben ik er toch niet op. Die scène blijkt trouwens de laatst ingeblikte scène van de reeks te zijn, waardoor de acteurs ongetwijfeld intense emoties projecteren, inclusief gedachten als: “ik ga nooit meer kunnen werken in Hollywood” en “had ze nu gevraagd of ik verse- of diepvriesspruitjes moest meebrengen?”
3) De officiële bevestiging in 1988 dat Webster niet het ventje in het kostuum van Alf was.
@ Esther: Eigenlijk wel best ook?
@ Mr. Coenegracht: Aha! U bent een Adriana-adept, dat siert u. Ik schrok wel van punt 3. Nog een geluk dat ik dan weer wel weet dat Alf later nog de rol van de zoon in Family Ties ging vertolken.
Duidelijk verhaal. Helemaal mee eens!
ik heb net 10 min geleden het einde bekeken en ik wist niet zo goed waar ik met mijn gevoel heen moest maar na jouw kijk op het geheel heb ik het een beetje in perspectief kunnen plaatsen.
Thanks! :)
Ik heb zojuist de laatste aflevering zitten kijken en ik dacht echt, die hele familie behalve meadow wordt door een bloedbak uitgeschakeld.… in afwachting.. en toen beeld zwart.. ik dacht..neeeeeeeeeeee heb ik nu wekenlang alles zitten kijken en eindigt het zo.. Beetje teleurgesteld.. totdat ik je verhaal last.. en toen dacht ik.. ja je hebt gelijk, zo mag het eindigen!!!!
Ik ben gerustgesteld :)
Graag gedaan!
ik vind het allemaal wel goed enzo maar soms gebruik je wat te moeilijke woorden wat met net zo ergerd als het einde van sopranos!!
ik vind het allemaal leuk en aardig maar soms gebruik je te moeilijke woorden wat me net zo erg ergerd als het einde van sopranos!!!!!!!1
Aii dit is wel een spoiler, maar goed je hebt mij er voor gewaarschuwd. Ik moest dit artikel lezen omdat mijn drang naar kennis aan mij begon te knagen. Als ik de reacties hiervoor bekijk besef ik dat jou verhaal best nog eens kan helpen mijn visie op het geheel te veranderen. Tijd om de laatste aflevering snel te kijken ( ben nu op werk ).
Top stukje wat hierboven geschreven is. Zo heb ik de serie ook ervaren. Misschien is het inderdaad wel de beste laatste scene die bij de serie past !
Bedankt voor je visie op het einde. Ik was bang dat het laatste stukje van mijn download incompleet was. Na wat gegoogle bleek het einde wat ik gezien heb ook echt het einde te zijn. Hevig teleurgesteld googelde ik naar meningen van anderen. Jouw blik op t einde gaf me troost. Het moest wel zo eindigen.
Afscheid is nooit makkelijk. Zeker niet op deze manier. Hoe dan ook: graag gedaan!
3 maanden gelden in een opwelling besloten om de hele serie nogmaals te bekijken. Gisteren was dan de laatste episode aan de beurt.….. Jammerlijk
Toch blijf ik erbij dat dit het beste einde is dat de serie kan hebben.
Het afglijden van Tony en zijn crew, overmatig gokken slechte relatie met New York.
Zoals jezelf al zei zou een bloedbad of ander gewelddadig einde afbreuk doen. Picture perfect eigenlijk. Hoe het met de andere gaat/afloopt doet er eigenlijk helemaal niet meer toe.
Mooi stukje tekst, je analyse is correct mijns inziens.
PS:
Sopranos’s is trouwens niet de enige briljante Mafia serie. De Italiaanse serie La Piovra zou je dan ook moeten zien. En het Italiaanse 6‑luik over Toto Riina “Il Capi Dei Capo” … puur genot voor het oog.
Ik hoop toch (tegen beter weten in) dat er nog een vervolg gaat komen!!!
In the end, we’re all alone in the dark. Wow, what a finale!
Alleen zo kon het eindigen
Alleen zo kon het eindigen, maar er blijven wel wat vragen.