• Wannes Daemen

Kobayashi

Of dat moment dat de kop koffie uit zijn zwe­tende hand glijdt en in slow motion op de grond uit elkaar spat. De don­ker­bruine kleur van de waarheid die zich tussen zijn lak­leren schoenen in een hoopje scherven open­baart. Op de onderkant van de kop staat KOBAYASHI Por­celain. Zijn ogen glijden over het prikbord tegen de ach­terwand van het kan­toortje en hij ont­waart dingen die hij liever niet ont­waart. Hij leest namen van mensen en steden die hij net daarvoor in com­pleet andere con­texten te horen kreeg. En het klonk allemaal zo geloof­waardig. Hij geloofde het allemaal.

I am Mr. Kobayashi

I am Mr. Kobayashi (klik!)

Maar nu valt de harde wer­ke­lijkheid hem als een piepend school­bord­krijtje in de nek. Ondanks zijn jaren­lange expertise en ervaring bij onder­vra­gingen, is hij er als een school­jongen inge­luisd. Als kijker besef je plot­seling dat je – net als hij – anderhalf uur lang in het ootje werd genomen. Een weer­galoze plot­af­wik­keling wordt voelbaar. Kip­pevel maakt zich van je meester. Flarden verhaal – waar of niet? – flitsen voor je gees­tesoog voorbij. En dan langzaam, heel langzaam, kom je tot het besef dat hij je bij je pietje heeft. Dat je niet veel slimmer bent dan Dave Kujan van US Customs. Dat je een hele film lang hebt mee­ge­draaid in de ver­zinsels van ene Keyser Soze.

And just like that, he’s gone.

4 reacties

 1. hans schreef:

  Ach ach. Soms durf ik al eens te beweren dat dit de beste film is van de laatste decennia. Weet u ook meteen waarom er “keyser” in mijn url staat.

 2. Yuri schreef:

  Ik probeer dat ook af en toe te beweren.
  Wist u trouwens dat “Soze” (in Keyser Soze) van het turkse “sözel” komt, en dat dat “verbaal” betekent?

 3. Jozef schreef:

  Toen ik het eerste stukje tekst gelezen had, moest ik spontaan denken aan de mees­ter­lijke film “Wrong­fully Accused” met top­acteur Leslie Nielsen. De naam van Keyser Soze heeft echter mijn ogen doen opengaan. “The Usual Sus­pects”… Schit­te­rende film!

 4. Rikea schreef:

  Ja, ook ik ken weinig andere films met zo’n plot. Schit­te­rende film, ik krijg spontaan zin om hem nog eens op te zetten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *