• Wannes Daemen

Harry

Harry heeft altijd een sigaret achter zijn lin­keroor zitten. Hij gaat er namelijk van uit dat er elke dag wel een moment aan­breekt waarop die sigaret wel­ge­komen is. Zo’n moment waarop ge zegt God­ver­domme en nu een sigaret. Harry is daar erg con­se­quent in. Hij rookt maximaal één sigaret per dag en als hij es een dag door­maakt zonder stress of siga­ret­moment, dan gooit hij zijn rookwaar voor het sla­pengaan in de vuilbak. En dan ’s ande­ren­daags pakt hij een nieuwe. Want uit­ge­droogde siga­retten, daar houdt Harry niet van. 

En als er zich dan op zo’n dag meer dan één rook­moment voordoet, wat dan? Ik hoor het u denken. Ik dacht het ook, toen ik Harry vorige week ont­moette. Hij zat op een trapke aan het station en rookte zijn sigaret. Hij ver­telde me dat hij net de trein had gemist en dat hij daardoor zijn lief op de lucht­haven niet meer zou kunnen uit­zwaaien. Dat was behoorlijk balen en Harry vond dat hij zijn sigaret toen god­ver­domme wel ver­diend had.

Maar wat als ge dan straks nog zo’n god­verdomd moment voorhebt, dacht ik. Ik kreeg de kans niet om de vraag luidop te stellen, want Harry vroeg me of ik wist waarom de Genus Edition van Trivial Pursuit eigenlijk Genus heet. Dat wist ik niet. Gelukkig volgde prompt een ver­hel­de­rende uitleg van de man van één saf. Die klonk ongeveer aldus:

«Vorige week ging ik win­kelen in de Colruyt. Normaal gezien kom ik daar alleen voor mijn eten natuurlijk. Maar toen die dag zag ik dat ze in de Colruyt ook spel­le­kes­dozen ver­kochten. Ik dacht: daar moet ik van pro­fi­teren. Een spelleke is nooit weg, zeker niet zo één met kwis­vragen, want kwissen is een hobby van mij. Nu hadden ze daar tussen die spel­le­kes­dozen de laatste Trivial Pursuit Genus Edition staan, toch wel het kwisspel bij uitstek, dacht ik. Ik dacht: die kans kan ik niet laten liggen, want die spel­lekes hier in de Colruyt zijn te goedkoop voor woorden. Ik dus met mijn eten en met die kwisdoos naar de kassa. Ik koos de schoonste kas­sierster uit en ik ging fier als een kind staan aan­schuiven. Schuiven dat gaat goed in de Colruyt want de vloeren zijn daar van glad­ge­schuurd beton. Opeens was het mijnen toer voor af te rekenen. Bleek dat ik dat spelleke niet zomaar mocht mee­pakken. Die Genus Edition wordt blijkbaar alleen ver­kocht aan mensen met een hoog genoeg IQ. En om dat vast te stellen, wordt er van iedere spel­le­kes­koper aan de kassa ne korten IQ-test afge­nomen. Ik ver­schoot daar nogal van, maar ik ben ook nogal ne slimme – ik kwis nogal veel moet ge weten – dus ik deed zonder morren mee met dat testje. Ik moest wat getal­len­reekskes afmaken en wat logische dinges doen en toen bleek dat ik die kwisdoos mocht kopen vanwege dat ik dus een hoog genoeg IQ bleek te hebben. En dat heeft zo’n schoon Colruyt-kassajufferke voor mij uit­ge­vogeld. En daarom heten die Trivial-dozen dus Genus. Straf he meneer.»

Plots was ik ver­geten wat ik ook alweer wilde vragen.

11 reacties

 1. Niggle schreef:

  den Harry toch…

 2. Ook weer mooi, hè?
  Had ik dat al eens gezegd, dat er zo veel moois ver­kocht wordt, hier? En zomaar voor iedereen, hoor, niks geen tests of kwizzen. Wat een weelde, zou mijn groot­moeder gezegd hebben.

 3. Jozef schreef:

  En te bedenken dat wij zulk een Trivial Pursuit Genius Edition in huis hebben…

 4. Zezunja schreef:

  Wij ook. ;)

 5. Noynourfe schreef:

  Ik weet niet zeker of het per­soneel in de C1000 bij ons een der­ge­lijke test kan afnemen. Waar­schijnlijk niet, en is dat de reden dat daar geen TPG edition wordt ver­kocht. Vermoed ik.

 6. discofrisko schreef:

  Nu wil ik nie moeilijk doen of zo, maar het is de Genus editie, niet de Genius editie :p
  Maar ’t is wel grappig geschreven!

 7. Yuri schreef:

  GODGLOEIENDE!

 8. discofrisko schreef:

  Hela hola, azo mijn vorige comment inva­li­deren! :p

 9. Yuri schreef:

  Excuus. Even een ver­dui­de­lijking voor de ver­warde voor­bij­ganger. Er stond dus eerst Genius. Na de opmerkzame opmerking van meneer (mevrouw?) dis­cof­risko werd deze kemel rechtgezet.
  En laten we er verder het zwijgen toe doen, want het schaamrood staat me tot onder de oksels.

 10. Jozef schreef:

  Neen maar! Da’s nu toch wel een ver­rassing. Maar om dus eventjes mezelf te cor­ri­geren: En te bedenken dat wij zulk een Trivial Pursuit Genus Edition in huis hebben… De Bel­gische versie nog wel!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *