Drie manieren om Kinepolis op te lichten. Not.
We hingen onderuitgezakt in stoel 21 en 22 van rij 8 in zaal 7 van de Leuvense Kinepolis, toen het me plotseling voorkwam dat het vroeger toch allemaal anders was. En vroeger, dat is eigenlijk nog niet eens zo lang geleden. Ik herinner me tijden dat de hedendaagse media nog niet vervuild waren door de crappy beeldkwaliteit van youtube-video’s. Tijden dat niemand op het idee kwam om ondingen als Within Temptation en Evanescence te bedenken. Tijden dat Zattevrienden nog niet bestond en dat je om te Skypen nog een gewoon telefoontoestel nodig had. Tijden dat je naar de cinema kon zonder achteraf de popcorn uit je kraag te moeten schudden. Tijden dat je in de bioscoop nog gewoon kon gaan zitten waar je wilde, zonder dat je in het donker naar nummertjes en lettertjes op zetels moest gaan zoeken. Die tijden, beste vrienden, komen nooit meer terug.
Terwijl we in onze genummerde zetels met een kingsize magnum lagen te wachten op de eerste tonen van het Simpsons-muziekje, herinnerde ik me plots avonden dat ik er in slaagde om twee – drie als ik veel geluk had – films te gaan kijken voor de prijs van één. Avonden waarop de anarchist in mij de bovenhand haalde en ik de Kinepolis-multinational op allerlei slinkse manieren een illegaal poepie liet ruiken. Het begon me te dagen dat het systeem van genummerde zetels in een bioscoop nefast is voor het ontwikkelen van een subversieve maar goedkope witte-doek-ervaring. En ook al ben ik ondertussen al lang geen arme student meer, en heeft de burgerlijke moraal de anarchist in mij aan de deur gezet, toch vind ik het jammer dat mijn gewiekste oplichtingstechnieken voorgoed tot het verleden behoren.
Vanuit een diep melancholisch treuren stel ik u daarom bij deze een kleine handleiding tot een goedkoper bioscoopbezoek voor, goed wetende dat Kinepolis de nu volgende technieken zo goed als onmogelijk maakt met haar fascistisch geordende zitplaatsen. Maar ach, je weet nooit hoe Homer een donut vangt. Bij wijze van disclaimer dien ik te vermelden dat u deze technieken op eigen risico dient uit te voeren en dat ik niks te maken wil hebben met eventuele nare gevolgen. Don’t try this at home, kids. Uw plaatselijke Kinepolis-filiaal is een veel betere locatie. Welaan dan.
Techniek #1: Two in a row.
Deze techniek is de meest eenvoudige, maar een flinke portie geduld is mooi meegenomen. U gaat als volgt te werk. U koopt om acht uur een ticketje voor een film die minstens twee uur duurt. Want hoe korter de film, hoe harder uw zenuwen achteraf op de proef gesteld zullen worden. U zoekt de juiste zaal op, en laat de beeldenstorm over u heen rollen. Als de voorstelling is afgelopen, loopt u niet naar de uitgang, maar naar de dichtstbijzijnde toiletruimte. U trekt zich terug in één van de hokjes en geniet van een welverdiende cinefiele stoelgang. Zo’n magnum is immers niet niks. U blijft lekker zitten tot een kwartier voor de volgende voorstelling, die doorgaans begint omstreeks half elf. Als u de magnum helemaal kwijt bent, wandelt u fluitend een andere zaal in en wacht vol spanning op de volgende verrassingsvoorstelling. Een uitgebreide variatie op deze techniek is eenvoudig toe te passen. U koopt uw ticketje voor de film van vijf uur, en u trekt zich zowel voor de film van acht als die van tien uur terug in het kleinste kamertje. Drie films voor de prijs van één. Als dat geen piraterij is, weet ik het ook niet meer.
Let op! Het kan gebeuren dat het onderhoudspersoneel van de bioscoop de bezettingsgraad van de toiletten komt checken. In dat geval kan u het best zo getergd mogelijk kreunen of iets brabbelen in de zin van Auw. Buikpijn. Gwyneth Paltrow. Diarree verdomme. Ik heb zelf ooit meegemaakt dat er iemand op de toiletdeur klopte met de vraag: «Kómt u van de film of gaat u naar de film?» Het antwoord op die oliedomme vraag lag uiteraard voor de hand, en ik werd verder met rust gelaten. Gnahahaha.
Techniek #2: The elevator is your best friend.
Deze techniek heeft een iets grotere spanningsgraad, maar u kan er enkele van uw vrienden erg gelukkig mee maken. U gaat als volgt te werk. U verzamelt een handvol cinefiele amigo’s met genoeg lef om u te assisteren. Bottomline van deze stunt is de werking van de liften bij Kinepolis. Die zijn namelijk zodanig geconfigureerd dat u vanop het gelijkvloers – waar de kassa’s gesitueerd zijn – niet zomaar naar hoger gelegen verdiepingen kan manoeuvreren. Het omgekeerde is echter wel mogelijk. U koopt één ticketje voor een film naar keuze, en u vraagt uw vrienden om post te vatten aan de gelijkvloerse liften. Als u voorbij de controle bent, begeeft u zich eerst naar de liftdeuren op de eerste verdieping. U duwt op het knopje van één van de liften. Als de deuren zich openen, stuurt u de lift weer terug naar beneden, zonder zelf in te stappen. Het vervolg spreekt voor zich. Op de begane grond stappen uw criminele collegae blijgemutst in de hen toegestuurde lift. Eenmaal boven aangekomen, gedraagt u zich zo onopvallend mogelijk – neus omhoog, handen in de zakken, fluitend – en zoekt u de zaal van uw gading op. Achteraf deelt u de prijs van het ene ticketje. Makkelijk zat.
Let op! Het kan gebeuren dat een oplettende kaartjesknipper uw bende aanspreekt en vraagt om even de ticketjes te mogen zien. De oplossing is eenvoudig. De kaartjesknipper is alleen, u bent met meer. Een bodybuilder in uw vriendenkring is daarom een fijne investering. Gnahahaha.
Techniek #3: Never throw away your old tickets.
Deze techniek is de vreemde eend in de bijt. Het resultaat is namelijk niet van die aard dat u twee films voor de prijs van één kan bekijken of dat uw vrienden u op handen zullen dragen. Uw portefeuille zal daarentegen op slag van zijn anorexia verlost zijn. Ter verduidelijking moet ik even het principe van de zogenaamde sneak preview uitleggen. De sneak is een wekelijks terugkerend evenement in talloze bioscopen, waarbij u een ticketje koopt zonder dat u op voorhand weet welke film u te zien zal krijgen. De beloning is echter vaak de moeite, omdat het doorgaans een film betreft die nog niet is uitgebracht en u op die manier de plot van pakweg The Usual Suspects op uw weblog kan pleuren nog voordat iemand een recensie van de film te lezen krijgt. Aan de andere kant kan u – als u snel bent – in ruil voor uw ticketje aan de kassa uw geld terugeisen als u bijvoorbeeld – god verhoede het – G.I. Jane of La vita e bella in de maag gesplitst krijgt. En laat nu net dat niet-goed-geld-terug-principe, in combinatie met een regelmatig sneak-bezoek, de essentie van deze techniek zijn. Belangrijk is dat u uw oude sneak-ticketjes steeds op zak moet hebben. Als u dan een keer teleurgesteld bent in de u voorgeschotelde vertoning, en u besluit om het zekere voor het onzekere te kiezen, doe dan het volgende. Wacht even tot er een acceptabele groep bioscoopgangers dezelfde beslissing neemt. Anonimiteit werkt namelijk alleen in grote massa’s. U begeeft zich samen met de andere gedupeerden naar de kassa, uw schuift uw ticketje over het loket, en u neemt met de glimlach uw refund in ontvangst. En dan wordt het spannend. U doet namelijk identiek hetzelfde, maar dan met een ouder sneak-ticket. U begrijpt dat de kans op succes in dit geval exponentieel toeneemt met de hoeveelheid toeschouwers die ook hun geld terug willen. De oplettendheid van kassiersters neemt namelijk af met de snelheid waarmee kaartjes ingeleverd worden. Stalen zenuwen zijn buitendien onontbeerlijk.
Let op! Om argwaan te vermijden, is een muts of zonnebril een handig hulpmiddel. U ruilt dan één kaartje in met, en eentje zonder muts of bril. Hoe vaker u terugkeert, hoe spannender het wordt.
Verder ben ik – u raadt het al – best een brave jongen.
Genummerde plaatsen? Da’s nieuw voor me. Alweer een reden om thuis te blijven, me dunkt.
Mmm Kinepolis staat toch beursgenoteerd? Een aandeel kopen en U bent aandeelhouder en kan Uw investering op de voet volgen vanuit elke zaal die U wenst en vanuit elke zetel die U wenst.
Wat een toeval! Wij hebben net vorige week techniek numero uno toegepast in de Antwerpse UGC, daar is namelijk nog geen sprake van genummerde plaatsen.
En voor twee films voor de prijs van één, neem ik er graag de pubers en popcornkragen bij!
Beste cinema daarvoor is de UGC Brussel (de brouckere plein). Daar kan je na de film gewoon weer langs de voordeur naar het centrale deel, waarbij ze verwachten dat je dan via de trappen rechts naar buiten gaat, maar niemand houd je tegen om een andere zaal binnen te lopen. Ik heb indertijd nog vrolijk om 10u30 mijn ticket gekocht, alle zaalnummers met bijhorende films genoteerd en films gekeken tot 23u30 (eten en drnak meenemen in een rugzak is een wijze investering!)
Ha, maar zijt ge dan als Leuvenaar en ‑jaja, hier komt het onweerstaanbare woord weer- meerwaardezoeker niet meer gesteld op de Studio’s en Cinema Zed in’t Stuk?
Ik ben absoluut een meerwaardezoeker. Tegelijkertijd ben ik echter ook een sucker voor pulp en entertainment. Maar dat is eigenlijk een discussie die volledig los staat van het feit dat het altijd leuker is om een multinational een kloot af te draaien, dan pakweg de indonesische kruidenier om de hoek.
Zeven omgeruilde oude kaartjes? Hoeveel brillen en mutsen zijn daarvoor nodig? Bestaan daar geen recordvermeldingen voor, ergens in een enorm glimmend blauw boek? Best eeuwige roem waard, zo’n prestatie.
De laatste vier keren vast ongelovig en lacherig het volgende kaartje ingeleverd. :)