• Wannes Daemen

De zalm­kraai

Ik zag vandaag een zalm­kraai. Een zalm­kraai is een zeldzame vogel die geken­merkt wordt door bui­ten­gewone spier­kracht. Het dier maakt er een erezaak van om tegen de wind in te vliegen. Het betreft hier een zo goed als uit­ge­storven dier­soort, dus ik mag van geluk spreken dat ik er eentje mocht zien voorbijzoeven.

In Europa leven ver­moe­delijk een drie­hon­derdtal exem­plaren in het wild. De laatste zalm­kraai die in gevan­gen­schap te bewon­deren viel, is enkele jaren geleden jam­merlijk over­leden toen de onop­let­tende eigenaar zijn ven­ti­lator onbe­waakt ach­terliet. De arme vogel pro­beerde tegen de kunst­matig opge­wekte lucht­stroom in te vliegen, met ver­scheu­rende resul­taten. Sindsdien is het houden en domes­ti­ceren van zalm­kraaien bij wet verboden.

De zalm­kraai is van nature een ein­zel­gänger, wat het instand­houden van zijn soort niet ten goede komt. Hij voedt zich tijdens zijn win­derige tochten met insecten en ander onge­dierte. Veel moeite moet hij daar niet voor doen, dat begrijpt u wel. De vrouwtjes leggen twee keer per jaar enkele tien­tallen wind­eieren, waar echter slechts een vierde van uitkomt. Zalmkraai-jongen zijn bovendien erg gevoelig voor tocht. Hun over­le­vings­kansen zijn gering.

Maar af en toe – als je geluk hebt en de wind zit goed – zie je er dus eentje.

En dan moet je vooral geen wens doen.
Want zo’n vogel is ook niet van gisteren.

[xyz-ips snippet=“nieuwedieren”]

3 reacties

 1. Pieske schreef:

  Volgens mij is de Zalm­kraai familie van de Inde­lucht­han­gen­de­krant. Een zeer zeldzaam dier dat enkel voorkomt in ste­de­lijke gebieden en 3 weken kan over­leven op wes­tenwind. Ze zijn echter zeer vatbaar voor natte voeten, wat bij de meeste exem­plaren ook de dood tot gevolg heeft.
  Maar ze zijn zeer zeker gere­la­teerd. Bij spontane fami­lie­feestjes leidt die band ook steevast tot innige ont­moe­tingen. Een prachtig zicht.

 2. Yuri schreef:

  U bent een kenner!

 3. Jozef schreef:

  De zalm­kraai… Het neusje van de zalm voor iedere zichzelf res­pec­te­rende ornitholoog.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *