• Wannes Daemen

Voor­spellen

Ze zei dat ze voor­spelbaar werd. Een glim­mende pruillip illu­streerde die uit­spraak. Luttele seconden voor de pruillip had ze iets gezegd als reactie op iets wat ik gezegd had tijdens een gesprek dat we hadden over dingen die we zeiden. Behalve voor de fans van de familie Pfaff, is het voor de meeste mensen erg akelig om voor­spelbaar te worden. Om reacties van gezichten af te lezen, nog voor je iemand gele­genheid hebt gegeven tot rea­geren. Om te merken dat mensen je de woorden uit de mond halen, nog voor je goed en wel een aanhef hebt geformuleerd.

Ik zei dat ik dat helemaal niet erg vond, dat voor­spellen. Dat ik wist wat ze ging zeggen. Ik zei iets tijdens een gesprek dat we hadden over dingen die we zeiden. Nog voor ze rea­geerde, wist ik exact wat ze ging zeggen en hoe het zou klinken. Dat ver­vulde me met een warm gevoel dat ik al heel lang niet meer gevoeld had. Ik voelde wat er ging komen en hoe. Ik wist ook dat de pruillip en de bij­ho­rende geluidjes er gingen komen als ik zou toe­geven dat ik het allemaal voor­speld had. Het voelde als een warm bad met bad­schuim tot aan mijn kin. Dat ik wist wat er ging komen. Dat ik weet hoe ze in elkaar zit en hoe ze dingen for­mu­leert. Het ver­trouwde gevoel van ergens thuis te zijn en te weten in welke kast de diepe borden en de wijn­glazen staan.

Dat is het mooiste wat er is.

3 reacties

 1. buitel schreef:

  Klinkt heerlijk. En wat is het ont­zettend mooi dat jullie nu al echt thuis zijn bij elkaar. Een echt huis gaan delen lijkt dan bijna een futiele bij­kom­stigheid. Want dat warme bad, dat weet je nu al dat dat er zal zijn.

 2. J schreef:

  ik was even bang dat het een film­re­censie betrof.
  voor wat betreft recen­seren: sommige mensen kunnen erg goed pruil­lippen trekken, voorwaar een kunst apart!

 3. Vryage schreef:

  Een prachtige basis voor onver­wachte avonturen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *