• Wannes Daemen

Stenen (1)

Toen ik zater­dag­nacht wilde gaan slapen na enkele uren avondlijk vertier in het bijzijn van goede vrienden, gebeurde er iets dat me erg deed schrikken. Iedereen heeft wel eens van die momenten die je de daver op het lijf jagen als nooit tevoren. En dan heb ik het niet over de slaap niet kunnen vatten nadat je in je eentje The Blair Witch Project hebt zitten kijken, of de hart­klop­pingen die nog uren blijven natrillen wanneer de bliksem ergens inslaat. Dat soort angsten is voor mietjes. Ik heb het over het soort angst dat je overvalt als je plot­seling een knob­beltje voelt op een plek waar er door­gaans geen knob­beltjes zitten, of wanneer je plot­seling out of the blue bloed gaat pissen.

Toen ik die nacht thuis kwam en met mijn enigszins zatte kloten de plee een laatste bezoek bracht, bleek ik out of the blue bloed te pissen. Rode wijn in de clo­setpot. Ik weet zeker dat mijn hart min­stens zes en een halve seconde niet geklopt heeft. Toen ik dacht dat het een dronken zins­be­goo­cheling was, overviel me plots de nuch­terheid die je alleen overvalt wanneer je plots out of the blue bloed blijkt te pissen. Door die nuch­terheid wist ik echter zeker dat ik niet hal­lu­ci­neerde, en zag die rode wijn in de pot er plot­seling fokking angst­wekkend echt uit.

Aan alle smart-asses onder u: ik had géén rode bieten gegeten.

Twee dagen en een dok­ters­bezoek later, komt een pijn­lijke moge­lijkheid in de buurt van haar ont­plooiing. Nooit eerder nam ik de woorden ik en nier­stenen in dezelfde frase in de mond, maar de harde wer­ke­lijkheid laat me weinig keuze. Een echo­grafie in een of ander gespe­ci­a­li­seerd instituut zal morgen uit­sluitsel brengen. Het idee alleen al dat ik als man een echo­grafie zal ondergaan, maakt me over­stuur. Alsof ik morgen in mijn eentje het hele gender-evenwicht even op de helling ga zetten. «Ik kan u gerust­stellen, meneer Maanzand, u hebt geen nier­stenen. Maar binnen zeven maanden zult u wel een drieling ter wereld brengen.» U begrijpt dat een deugd­doende nachtrust mij straks slechts met veel moeite zal overkomen.

Maar het vreemdste van alles is dit: het went niet.
Na zes­en­t­wontjusp wc-bezoeken met rode wijn of rosé als resultaat, zou je denken dat je toch enigszins voor­bereid bent op wat je telkens weer te wachten staat. Dat de hui­vering wegebt. Maar zo werkt dat niet. Ik schrik me wer­kelijk elke keer een hernia als ik mijn blaas laat leegvloeien.

Ik schrik me al twee dagen om de haverklap rot.

Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Hier vindt u het tweede deel.
Aan alle smart-asses die het nodig zouden vinden te komen ver­tellen hoe de medische behan­deling van nier­stenen in zijn werk gaat: ik wil het niet weten.

14 reacties

 1. ivo victoria schreef:

  ik kan er lang en breed over doorgaan en geweldig genu­an­ceerde en medisch ver­ant­woorde ach­ter­gronden over spuien tot ik groen en paars zie maar ik zal het houden op: ge zult ‘m moeten uit­pissen, die nier­steen. daarna stopt het bloeden. allez, en nu naar bed en lekker slapen.

 2. ivo victoria schreef:

  trouwens, dat licht­ge­kleurde cur­sieve stukje onder je verhaal is echt heel erg slecht leesbaar.

 3. Zezunja schreef:

  Och, schatje toch…

 4. Yuri schreef:

  @ ivo vic­toria: Dat blijkt uit je eerste reactie.
  @ Zezunja: Van­nacht moest ik plots aan een liedje van Bram Ver­meulen denken (één keer raden welk).
  Gek genoeg ben ik toen in slaap gevallen.

 5. Pieske schreef:


  maar voor de rest alles ok, toch?

 6. buitel schreef:

  Shit zeg. Of nee, dat net niet.
  Ik weet het, zeer flauw. En toch vind ik het een ‘shit zeg’ waard.

 7. bosduif schreef:

  Ondanks alle ellende toch een posi­tieve noot: het was wel een knalgoed logje.

  Of is dat een tik­keltje luguber?

 8. Yuri schreef:

  We blijven lachen.
  En ik vind weinig dingen echt luguber.
  Behalve mis­schien hoe de mond van Ver­o­nique De Cock beweegt als ze praat, dàt is vre­selijk luguber.

 9. Kijk eens aan, een nieuwe ont­dekking in weblogland. En dat terwijl die nieuwe ont­dekking al zo’n 5 jaar meegaat, als ik de archieven mag geloven. Een plekje tussen Louter en Mar­ten­hoepla in de blad­wijzers: Lou­terlog, Maanzand, Mar­ten­hoepla. Klopt als een zwe­rende vinger, niet waar? Alleen doet dat leuke kleine plaatje het niet dat wel in de adresbalk staat, die krijg ik er bij de blad­wijzers niet bij. Gek is dat toch weer. Ze blijven ver­bazen. Com­puters en hun inhoud, bedoel ik.

  Sterkte met de stenen, overigens.

 10. Yuri schreef:

  Dankuwel meneer Brummelkamp.
  Ik ben vereerd.

 11. urbainalpain schreef:

  Elke Vlaming wordt geboren met een steen in zijn maag. Later, als ge milder en ver­zadigd zijt geworden, gaat die steen ver­gruizen en zakkend zoeken de deeltjes een weg om het lichaam te ver­laten. De pisbuis is daarbij de tunnel met op het einde wat sperma en licht.

  Wel opletten dat ge tijdens een eja­cu­latie uw gruis niet in vrouwe V haar weelde kata­pul­teert want zulks heeft immense gevolgen bij het aan­maken van moe­dermelk en het gra­cieus bewegen op een fiets!

  Mijn vader was bouw­vakker en mijn moeder reed ker­mis­koersen, vandaar dat ik dat allemaal zo goed weet.

 12. Zezunja schreef:

  Vrouwe V???

 13. urbainalpain schreef:

  Mijn excuses, vrouwe Z, ik zat met iets in mijn mond en kon ver­dorie die Z niet naar behoren pro­non­ceren. Toen kwam plots die V eruit gefloept.

 14. Zezunja schreef:

  Ik had mijn lief al gevraagd of hij een alibi had, maar hij mom­pelde alleen iets over Urbain die iets in zijn mond had…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *