• Wannes Daemen

Help, ik word caba­retier… (2)

Goddamn! Enkele dagen geleden schreef ik mij blin­de­lings en zonder nadenken in voor het Leids Cabaret Fes­tival. Nu de verdere info over het festival-verloop in mijn bus is gevallen, breekt het koud zweet mij dage­lijks in veelvoud uit, en de vraag Waar ben ik aan begonnen? kent onder­tussen vele verschijningsvormen.

Wat zal ik daar dan gaan doen? Wat zal ik aan­trekken? Zal ik een liedje zingen? Doen caba­re­tiers (echte dan, bedoel ik) het liever met een micro­foon­stan­daard of met zo’n draadloos ding dat ze in je onderrug inplanten? Zal ik u laten lachen of laten huilen? Zal ik mezelf laten lachen? Of huilen? Of iets anders? Zijn dat über­haupt rele­vante vragen? Zal ik daar boven de Moerdijk niet geweldig en onna­volgbaar uit de toon vallen? Kennen jullie die grap al met dat bommelding?

Anyway, er dienen nog enkele obstakels genomen te worden. In eerste instantie dien ik de orga­ni­satie een bewijs van mijn kunnen te bezorgen, in de vorm van een video-opname. Wat wil nu het lam­lendige noodlot? U raadt het al. Ik heb helemaal geen video-opname van mijn eigen kunnen, laat staan een opname waar ik iets mee zou kunnen bewijzen.
En dan zijn we er nog niet. Na het bekijken van mijn – voor­lopig onzichtbare – video-opname, zal een vak­kundige jury mij al dan niet uit­no­digen voor een auditie ter plekke. Die auditie is openbaar en bepaalt of ik mee mag dingen in de finalerondes.

Maar in eerste instantie heb ik dus een pro­gramma nodig. En the last time I checked, was dat pro­gramma er nog niet. Ik stel voor dat u hier alvast de lachband start.

Ik heb dus nog heel wat te doen, maar ik ben onder­tussen ook al op een punt gekomen waar de angst voor gezichts­verlies bij even­tuele opgave stilaan groter wordt dan de angst die gepaard gaat met het expressief uiten van mijn diepste emoties op een the­a­ter­podium. (Die laatste zin­snede mag u gerust opvro­lijken met braakgeluiden.)

Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen, is dat het woord Leiden alleen al mij op dit moment krampen bezorgt die ik nooit eerder voelde, en dat mijn nabije toe­komst ongewild en langs de ach­terdeur door het onge­wisse gepe­ne­treerd wordt.

Maar dat ik er wel voor ga. Dus. U mag op mij rekenen.

12 reacties

 1. Charlotte schreef:

  Ik vind, caba­ratier dat wordt ge niet, dat zijde. Gelijk homo. En ’t is nu niet voor ’t één of ’t ander of voor u keihard een kopke kleiner te maken door te beweren dat ge ’t niet kúnt worden, omdat ge ’t niet al zijt. Neu neu. ’t Enige wat ik wil zeggen dat ge ’t in mijn ogen gewoonweg al zijt. Niet dat mijn ogen er veel te doen maar ’t tweedige dat ik wil zeggen is dat ge dat gewoon keigoed gaat doen daar in Leiden. Of het nu om mijn ogen gaat of niet, datoeternietoe.

 2. Charlotte schreef:

  Daar mist een is tussen het vieren­vijf­tigste en vijf­en­vijf­tigste woord. Asgedamaweet.

 3. Yuri schreef:

  Ik dank u zeer voor uw fijn com­pliment, mejuf­frouw Char­lotte, maar ik wil er ook graag een kant­te­kening bij maken, als u mij toestaat.
  Als ik al homo ben, dan vind ik het toch behoorlijk stres­serend om uit de kast te komen.
  Zoiets. Of zo.
  En nu aan het werk.

 4. i. schreef:

  inderdaad, schrijven moet u doen. Hoe lang heb je nog? En hoe lang moet de opname zijn?
  Tip van de firma: neem u een coach die u *niet* graag ziet (geen lief, geen mama of papa, geen goede vrienden) en probeer daar je eerste versies op uit. Bij voorkeur iemand die iets van cabaret/comedy/podium kent.
  Vrij­dag­avond liggen die trouwens voor het rapen in de stads­schouwburg, daar in jullie stad.

 5. Yuri schreef:

  @ Zez: Metap­ho­ri­cally speaking! Metap­ho­ri­cally speaking! Metap­ho­ri­cally speaking!

 6. Yuri schreef:

  @ i: De aan­melding moet binnen zijn tegen 7 januari, want dan begin de voor­rondes slash audities. Daarna fina­le­rondes en op 17 februari de finale. Zo lang heb ik dus ongeveer nog. De opname moet 10 tot 15 minuten lang zijn.
  Bedankt voor de tip! Mis­schien ga ik wel op zoek. Ik ben trouwens momenteel mijn eerste try-out aan het plannen. It’s getting hot in here…

 7. i. schreef:

  oe. ik bedacht net dat mijn lief laatst een stukje schreef over beginnen:
  http://henk.tiehie.com/?p=89

 8. Charlotte schreef:

  [prietpraat]Dàt was het wat ik zocht om aan te geven dat het des­al­niet­temin wreed lastig kan zijn een stem te geven aan uw inner­lijke caba­retier. [/prietpraat]

 9. knife schreef:

  succes!

 10. urbainalpain schreef:

  Ruim een week na de feiten blijf ik benieuwd naar ‘wat’ u precies slikte, vrouwe Zezunja. By the way… ik raak heel erg vaak NIET op uw nieuwe stek.

  Yuri, ik zou wel eens een try-out van je willen bij­wonen. Zet je eens een paar locaties op je stekje zodat wij kunnen zien waar precies je ‘uit­pro­beert’?

 11. Zezunja schreef:

  Yuri’s homo­schap. Dat slikte ik. Weg.
  Hoe kan u nou NIET op mijn webstek raken? Iedereen raakt er. Heeft u het juiste adres (http://www.zezunja.nl) en wat krijgt u dan te zien? Heeft een heel trage ver­binding of een pek­joeter van voor de oorlog?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *