• Wannes Daemen

102

Ik sta op in het midden van de nacht.
Ik kan dat niet, slapen.

Ik probeer het elke avond weer opnieuw, maar ik kan dat niet.

Ik kijk met koude thee in de ene en yoghurt voor de ochtend in de andere hand naar de negende her­haling van het nieuws en ik hoor Jan Becaus iets ver­tellen over sta­tis­tieken die aan­tonen dat de wes­terse mens steeds slechter slaapt.
Maar ik geloof niet in fokking statistieken.

Ik las ooit ergens dat als ge in de Ardennen een vlinder zijn vleu­gelke aftrekt, dat er dan in China een gebouw instort. Wat ik me dan afvraag, is wat er in de Ardennen gebeurt als er op een dag een chinese puber een vlin­derke van een vleugel berooft. Ik ben wel es gaan kayakken op de Lesse en toen werd ik zodanig door de stroming mee­ge­sleurd dat ik niet meer kon sturen en toen kwakte ik met die kayak frontaal tegen de betonnen pijler van een brug. Volgens mij had er net daarvoor in China iemand een keverke dood­ge­trapt. Ik ben toen uit mijn kayak gestapt en ik heb aan de rand van de Lesse met ne dikke steen twee lie­ve­heers­beestjes ver­pletterd. Er is toen in China een bompa van 102 in zijn biefstuk gestikt. En dan moet ge weten dat die bompa zowat tot zijn hon­derdste vege­tariër is geweest. Dat is toch niet om te lachen.

Maar daar hoor ik Jan Becaus niks over zeggen. Met al die vro­lijke kayakkers in de Ardennen, vallen de chinese bompa’s tegen­woordig als vliegen onder een ver­grootglas, maar hier op het nieuws ziet ge alleen maar sta­tis­tiekskes die zeggen dat de wes­terse mens steeds slechter slaapt. Welke wes­terse mens wordt er nog fokking 102 begot?

Ik heb altijd yoghurt in de frigo staan. Mijn leven hangt meestal met haken en ogen aaneen en ik moet meer­maals con­sta­teren dat ik geen eten in huis heb, maar yoghurt heb ik altijd in voorraad. Dat kan echt deugd doen in het holst van een nacht. Ze zeggen dat yoghurt wordt gemaakt van bac­teriën of zoiets. Dat yoghurt eigenlijk een soort schimmel is. Maar mij maken ze niks wijs. Alsof ik als gezonde der­tiger schimmels ga eten. Ik zou wel zot zijn. Ik laat wel es een tas koffie te lang staan en dan krijgt die tas zo’n blauw­grijs harig tapijtje op de bodem, maar ik ben nog nooit zo wan­hopig geweest dat ik zo’n tas ga leeg­drinken. Yoghurt is gezond, lekker en gemaakt van zui­vel­dinges en soms wat stukskes fruit. Als dat iets met schimmels vandoen heeft, dan word ik zeker geen 102.

Niet dat ik 102 zou willen worden.

Ik bedoel maar. Als ge tegen­woordig vlin­derkes moogt moles­teren zonder angst voor een gevan­ge­nis­straf en als sta­tis­tieken de mensen meer inte­res­seren dan het feit dat ze elke ochtend schimmel zitten te eten (of corn­flakes, nog zoiets), wie kan er dan nog zijn nachtrust vinden? Dat is toch waar? Wie gaat er dan nog gemoe­delijk liggen pitten?

Jan Becaus rijgt voor de tiende keer de hoofd­punten aaneen.
Ik kan dat niet, slapen.

8 reacties

 1. Brenda Lee schreef:

  Mooi hoor.

 2. la laitiére schreef:

  Om beter te slapen kan ik je de yog­hourt van nestle aan­raden. Een god­delijk voor-tussen-hoofd-nagerecht dat je naar hemelse regionen voert. Met namen als:
  Myr­tille façon sablée
  Fram­boise façon charlotte
  Fruits rouges façon crumble
  Fraise façon tarte sablée
  ben je voor je het weet in de zevende hemel .Of de achtste?

 3. Yuri schreef:

  Nestlé? Zijn dat geen cor­rupte sla­ven­drij­vende derdewereldgrootgrondbezitters?
  Klinkt wel erg lekker ver­domme. En poëtisch.

 4. kevin schreef:

  Ik was ook een yog­hourt­lief­hebber. Ik kocht altijd van die grote potten, niet van Danone, want da zijn ook multi-nationale sla­ven­drijvers, maar van die van bel­gische make­larij, die tevens goed­koper zijn. Nu wil ik geen yog­hourt meer, bwarrgh; ranzig. Ik zat over­laatst alleen thuis naar TV te kijken. Ik heb dan de gewoonte yog­hourt te eten. Ik ben dat zo gewoon, dat ik die pot, al starend naar het TV open deed en er auto­ma­tisch, zonder te kijken, een vette lepel van opslurpte. Dié yog­hourt was schimmel, en ge proeft het ver­schil, écht! Hoe eens zo lekkere zui­vel­ma­terie opeens zulk een gevoel van afkeer kan ver­oor­zaken. Nu eet ik koekskes voor TV.

 5. thomas schreef:

  Ik eet geen yoghurt. Ook geen boter.
  Jakkiebukkie.
  Wel kaas en pudding.

  Maar ik vind vooral dat stuk over kever­trap­pende Chi­nezen om van te smullen!

 6. Pieske schreef:

  neen­eenee, gij kwakte helemaal nie tegen die betonnen pijler met uwe kajak! Da was ik, omdat vake ons der nie langs gestuurd kreeg!
  ‘k heb er nog rooi strepen van op m’n knieëen.

  Ma soit, gemuggezift
  muggengezift
  geziftmug

  Pff, ik kan dat ook nie altijd, slapen.

 7. Yuri schreef:

  Dat komt zeker door de muggen.

 8. thorgal schreef:

  al eens gepro­beerd je eigen yoghurt te maken ? Op mijn blog heb ik er (spe­ciaal voor jou) een receptje geplaatst : (link)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *