• Wannes Daemen

Opruimen (2)

Hoe ruim je jezelf op? Één voor­waarde om über­haupt te kunnen opruimen, is rommel. Wie geen rommel heeft in zijn hoofd, hoeft daar ook niet op te ruimen. Maar tege­lij­kertijd: wie geen rommel heeft in zijn hoofd, bestaat niet – denk ik dan. Iedereen heeft rommel in zijn hoofd. Woelige stof­nesten vol vage her­in­ne­ringen en trau­maatjes; ver­scheurde zin­sneden die blijven liggen na een half ver­teerde ruzie of een ver­keerd geïn­ter­pre­teerd tele­foon­ge­sprek; ach­ter­ge­laten pape­rassen en het vel vol­ge­scholden fac­turen – ach­ter­dochtig en ach­ter­stallig; twijfels, als droge wafels zo oud. Iedereen kent de geur van de muffe kra­kende zol­der­vloer die onze rommel torst.

Hoe ruim je zoiets op? Hoe doe je dat? Rang­schik je eerst alles mooi in dozen, gaande van zeker nog eens over pie­keren via wel­licht ooit van pas tot laat ik deze maar vlug ver­dringen? Of kieper je gelijk alle gepieker zonder omzien in een con­tainer? Mis­schien moet je helemaal niet opruimen of ordenen. Je kan ook gewoon een grote borstel nemen en alles in een hoek van de zolder bij elkaar harken. Heb je weer fijn heel veel plaats voor nieuwe rommel. Dat is ook een moge­lijkheid. Een stof­zuiger is ook een optie. Zo’n groot indu­strieel geval dat alles behalve de kra­kende vloer opzuigt. Dan kan je naderhand beneden op tafel de stof­zui­gerzak omkiepen om alle pare­lende kleine gedachten van de laatste tijd er als rijst­korrels uit te vissen. En de rest in het haardvuur. Knet­teren. Dat kan allemaal. Alles is goed. Ook soms eens lekker niet opruimen is goed. Bier uit de kast, grote zak doritos, en dan lekker gezapig onder­uit­zakken in je grote berg zelf­rommel en naar Star Wars kijken. Of Mad Max. Of Superman. In elk geval een hel­denfilm waarin één iemand een hele grote berg rommel moet opruimen. Daar wordt je sterk van. Geeft je tij­ger­kracht. Kan je alles. Opruimen als de beste. Driest en dapper dozen dragen. Kranig en krachtig kamers uit­kammen. Die bejaarde huis­stofmijt in je ach­ter­hoofd zal niet weten wat hem overkomt.

3 reacties

  1. jane schreef:

    amused to have been a muze

  2. Moniekie schreef:

    Hoe meer rommel hoe beter – volgens mij is rommel gelijk aan ervaring, goed en slecht en ik zie wel of ik er wel of niet iets mee doe. Soms de rommel even in een hoek drukken en soms juist alles koes­teren. En gewoon doorgaan.

  3. Juno/Isis schreef:

    zolang de rommel geen chaos wordt is er geen enkel probleem..

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *