• Wannes Daemen

Bedding

Ik lig samen met enkele hon­derden van mijn soort­ge­noten op ons favo­riete plekje in de zon. Het is exo­tisch maar draaglijk warm en ik laat mijn schedel glimmen in de zon. We zijn kort van stof, ik en mijn soort­ge­noten. Het is rustig en ik geniet van het aan­gename con­trast tussen mijn opwar­mende bovenkant en de koelte van mijn onderstel – daar waar de zon niet komen kan. Soms, als het hard regent, stijgt het water dat ons omringt en worden we op ver­kwik­kende wijze gepo­lijst door de frisse en kla­te­rende stroming. We laten het ons gedwee geworden.

Ik heb ooit andere tijden gekend. Lang geleden – ik spreek van mil­joenen jaren terug – lag ik te bakken in een ver­schroeiende en been­harde woestijn-hitte terwijl het zand als hon­derden kleine mesjes mijn flanken schuurde. Maar nu heb ik het veel beter. Een rivier­bedding is een gedroomde habitat voor een steen als ik.

Ik lig rustig wat te mij­meren, en keuvel spo­ra­disch met mijn goede vriend Pierre, die enkele cen­ti­meters ver­derop ligt. Plots voel ik een pezige omarming. Het wordt donker om me heen en ik word omhoog­getild tot een voor mij hal­lu­ci­nante hoogte. Een eeltige hand wrijft het zand van mijn schedel en klemt me stevig vast. Zonder enige waar­schuwing word ik als een pijl uit een boog de rivier in geka­ta­pul­teerd, zo’n vier meter ver. Ik voel de warme wind gena­deloos langs me heen suizen, en met een harde klap kom ik op het koude water­op­pervlak terecht, vanwaar ik weer de hoogte word inge­stuurd, om even verder weer onzacht met de rivier in aan­raking te komen, en weer als een goedkoop stuk speelgoed verder te botsen. Dat gaat zo enkele meters verder tegen een dui­ze­ling­wek­kende snelheid, totdat de opper­vlak­te­spanning mijn gewicht niet meer dragen kan, en ik onher­roe­pelijk in de donkere diepte van het water ver­dwijn, om daar – onder­ste­boven nota bene – tussen onguur grind en slij­merige groene algen terecht te komen.

Mis­schien was ik toch liever een bak­steen geweest.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *